Norges beste kulturkommune?

Foto:

Av
DEL

MeningerNorsk Kulturforum skal dele ut prisen “Norges kulturkommune”. Drammen er en av kandidatene. Stor helhetlig kulturstrategi og stort kulturelt mangfold og bredde i tilbudene er argumentene for at Drammen fortjener denne prisen.

Kulturelt mangfold og bredde i tilbudene er kanskje en riktig beskrivelse, men det må samtidig tas med i betraktningen at mye av det rike tilbudet i Drammen skyldes byens beliggenhet med nærhet til hovedstaden og at artister og kunstnere derfra trenger et større nedslagsfelt.

Derfor er det ikke til å undre seg over at tilbudene i Drammen er mange. Spørsmålet er om virkelig kulturinteressen er like stor som tilbudene skulle tilsi. Politikernes prioriteringer tyder i hvert fall ikke på det. Drammens Tidende har påpekt at i de siste 10 årene har det blitt brukt 10 ganger så mye penger på idrett som på kultur i Drammen.

Som kulturarbeider innenfor visuell kunst opplever jeg at det engasjementet som faktisk finnes innenfor dette kunstfeltet i Drammen ikke får den nødvendige respons fra politikerne. Når flere tusen mennesker stiller opp på et arrangement som “Kunst - elva rundt”, så er dette et tydelig signal om et engasjement for kunsten, som politikerne i Drammen burde støtte mer opp om. Engasjementet trenger en bedre arena enn elvebredden for å kunne utvikle seg og vokse videre.

Drammen har ingen utstillingsarena som samsvarer med byens størrelse og posisjon i fylket. Byen klarer ikke å huse fylkesutstillinger og regionale utstillinger, som “Kunst rett vest”, “Novemberutstillingen” eller “Østlandsutstillingen”, på en tilfredsstillende måte. Innenfor kunstfeltet kommer også utstillingstilbudene fra hovedstaden sjelden tll syne pga. små og allerede “utbookede” lokaler.

Kanskje Drammen er bra på mangfold, men ser man nærmere etter, så er det store mangler i det helhetlige bildet. Selv om Kulturmeldingen for Drammen er fin på papiret så gjenstår det å se hvilke investeringer som vil bli prioritert. Kanskje kunne en tildeling av prisen sette press på politikerne. Det koster penger å ha ambisjoner som norges kulturkommune nummer én.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags