Vil du være med å gå i tog med oss på kvinnedagen?

Foto:

Av
DEL

LeserbrevPå den internasjonale kvinnedagen arrangerer 8. mars-komiteen tog her i byen og Amnesty ungdom Drammen skal selvfølgelig delta, og vi håper du vil gjøre det samme! Som Amnestygruppe skal vi ha fokus på sex uten samtykke er voldtekt og at vi trenger en lov som tydeliggjør nettopp det.

Voldtekt er et stort problem i vårt samfunn. Ifølge en rapport fra Kripos blir nesten hver tiende kvinne i Norge utsatt for voldtekt minst én gang i løpet av livet, og halvparten før de fyller 18 år.

Amnesty har i lang tid jobbet for at Norge skal få en «samtykkelov» - en lov som tydelig uttrykker at seksuell omgang uten samtykke er voldtekt. Loven vil gi kvinner og menn som er utsatt for voldtekt en bedre rettstrygghet, og samtidig være et viktig signal i det forebyggende arbeidet mot voldtekt.

Det finnes mange myter og fordommer om voldtekt i samfunnet vårt, noe som svekker særlig jenters og kvinners rett til å bestemme over egen kropp og seksualitet, og dermed gjør det vanskeligere å forebygge overgrep.

LES OGSÅ:
– Jeg har mistet et år av livet mitt, men jeg klarte det

En vanlig oppfatning er at voldtekt blir begått av en fremmed mann på et offentlig sted, men faktisk så blir de fleste voldtekter begått av en person som offeret kjenner. Så mange som 48 prosent av alle anmeldte voldtekter i 2014 var festvoldtekter. En annen vanlig myte er at offeret på et eller annet vis kan holdes delvis ansvarlig for overgrepet, enten på grunn av påkledning, beruselse eller oppførsel. Men sånn er det ikke. Det finnes kun én grunn til voldekt og det er at noen ikke respekterer andres rett til å bestemme over egen kropp. Det er på tide at vi plasserer skylda der den hører hjemme – nemlig hos overgriperen. Vi mener at kunnskap er makt, og for å bekjempe voldtekt må vi avsløre og knuse disse voldtektsmytene

Vi håper å se deg i toget på Strømsø Torg den 8. mars, slik at vi sammen kan knuse voldtektsmytene og stå opp for menneskers rett til å bestemme over egen kropp og seksualitet! 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags