Gå til sidens hovedinnhold

De som drar lasset

Artikkelen er over 5 år gammel

Drammensregionen både ønsker seg og trenger flere innovative bedrifter. Heldigvis har vi allerede noen som våger og satser.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I DT setter vi for tiden søkelyset på noen av de mest innovative bedriftene i drammensregionen i en miniserie.

Du leste kanskje i mandagsavisen om noe av det spennende som skjer i Skoger?

LES SAKEN HER:

* Gasser på med bioproduksjon

Lindum (bildet) er en heleid kommunal bedrift med en eventyrlig vekst og flere modige og grønne prosjekter på gang.

Du skal snart få lese om lille FleetCom på Tranby som er store på satellittkommunikasjon og har spennende muligheter i sikte. Vi har banket på døren hos Design & 3 Interiør i Hokksund. Der vokser det så det knaker. På Lierstranda får du møte menneskene bak Jacobsen Elektro. En bedrift som i mange år har konkurrert om store kontrakter på flere kontinenter, som nå ser nye muligheter nasjonalt. I Røyken lyser bedriften Everlite opp fremtiden, både for seg selv og for regionen vår.

Det er snakk om bedrifter som tenker nytt enten det er med produkter de produserer eller det er måten å drive tradisjonell virksomhet på. Disse bedriftene setter drammensdistriktet på kartet og har, av ulike grunner, valgt å ha sin base her.

LES OGSÅ: Millionunderskudd for Haandbryggeriet

Innovative bedrifter er viktige fordi de bidrar til å skape vekst og arbeidsplasser som denne regionen sårt trenger. De siste tallene fra Telemarksforsking viser at drammensdistriktet har en økning i offentlige arbeidsplasser, men ikke i private. Regionen scorer under middels på innovasjon og produktivitet.

Oslogryta har en sterk magnetisk kraft på kreative og spennende bedrifter og mennesker. I dette feltet kreves det mye av drammensdistriktet for å nå opp.

LES OGSÅ: JYSK flytter inn i nye lokaler

Og hvorfor er det nå så viktig? Kan ikke Drammen & co. nøye seg med å være et deilig sted å bo og ellers være en sterk leverandør av daglig arbeidskraft til Oslo-området?

Innovasjon er viktig, også i et lokalt perspektiv. Spennende arbeidsplasser og nytt næringsliv er en investering i fremtiden, det tiltrekker seg spennende mennesker og høyere skatteinntekter, som i sin tur gjør drammensregionen til et enda bedre sted å leve.

LES OGSÅ: Sportsgigant åpner på Buskerud Storsenter

Det offentlige, og ikke minst kommunene, er på flere måter en viktig brikke i denne utviklingen. De skaper både rammene for nyetablering og er en stor kunde for private aktører.

Flere tenker store tanker om det kommende sykehuset på Brakerøya som en driver for denne typen i innovasjon i Drammen.

LES OGSÅ: Supersenior satser på sengevarme

Det er spennende og gode tanker, men drammensregionen må tenke bredere. Konkurransen om innovative krefter er hard. Vi kan ikke vente på et sykehus som fortsatt har en vei å gå fra vedtak til virkelighet.

Bedriftene vi holder fram i vår serie er i gang, de drar innovasjonslasset allerede. Det er plass til flere.

FLERE AKTUELLE MENINGER PÅ DT. NO:

* Grå eller grønn miljøpolitikk?

* Mangel på offentlige toaletter

* Postverket river bort posthistorien

Kommentarer til denne saken