Jeg er så misunnelig!

«Vi bør derfor kontakte Nye Asker om samtaler. De kan tilby oss mye, og vi dem også», foreslår Ap-politiker Gunnar Nebell i Lier.

«Vi bør derfor kontakte Nye Asker om samtaler. De kan tilby oss mye, og vi dem også», foreslår Ap-politiker Gunnar Nebell i Lier.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerGratulerer Asker, Røyken og Hurum!

Jeg har bak meg noen perioder i ledende politiske posisjoner i Lier, og det er fortsatt interessant å drifte og utvikle tjeneste-, forvaltnings- og myndighetsoppgavene i kommunen.

Men jeg skal være ærlig på at min politikerrolle er preget av forvalterrollen, og tradisjonell og forutsigbar rolledeling mellom politikk og administrasjon, fag- og lederroller.

LES OGSÅ: Det er faktisk Sp, Ap, Sv og MDG som krisemaksimerer

Tilsvarende oppfatter jeg også forholdet mellom de politiske partigruppene, posisjon og opposisjon. Utviklingsprosjekter er oftest initiert utenfra, jf. Fjordbyprosjektet, boligprosjekter og næringsetableringer.

For meg betyr politikk i praksis å lede og delta i utvikling av samfunnet, tuftet på et partipolitisk ståsted som fokuserer på og formidler verdier jeg tror på. Alt annet er administrasjon og fag. Med dette som bakgrunn er jeg misunnelig på politikerne og befolkningen i Nye Asker.

LES OGSÅ: Kommunereform og krisemaksimering

Tenk deg som politiker å kunne få bidra til bygge og utvikle en helt ny kommune. Tilpasset krav til økonomisk handlefrihet, styring og ledelse. En kommune hvor man nå kan bruke administrativ og politisk kraft og engasjement på å tenke helt nytt og utradisjonelt om politiske og administrative styringssystemer, rolledeling mellom politikk og administrasjon, effektive organisasjons- og kommunikasjonsformer mellom kommuneorganisasjonen og innbyggerne, nye samarbeidskonstellasjoner med næringslivet, arbeidstakerorganisasjonene og frivilligheten/organisasjonene. Videre å kunne få mulighet til å fjerne tradisjonell, sektorisert og byråkratisk ineffektive tjenesteutøvelse, og videreutvikle det som virker. Å kunne delta med tyngde i regional utvikling.

Alt dette går jeg glipp av. Eller gjør jeg det? I et panikkartet vedtak av statsråd Sanner for å redde stumpene på en gedigen fiasko av en kommunereform, er fristen for å søke sammenslåing satt til utgangen av året. Skjer det beholdes også alle gulrøttene som er lovet.

LES OGSÅ: Exit Øvre Eiker?

Lier kommunestyre har nesten enstemmig og på tvers av politiske skillelinjer, vedtatt å forbli egen kommune. Dette må respekteres. Men vi har også fattet vedtak om å ha døra på gløtt for samtaler dersom det oppstår konstellasjoner utenfor døra som kan påvirke vårt vedtak om å forbli alene. Den muligheten bør vi benytte nå.

Nå vet vi at det blir ett nytt Asker med 90 000 nye innbyggere. Vi vet samtidig at det ikke blir noe nytt «StorDrammen».

De prosessene som forgår på den siden er ikke forankret i en omforent vilje internt i kommunene til å gå sammen i en ny kommune. Og dessuten viser en helt uforståelig politisk prosess i Øvre Eiker at man er villig til å bruke udemokratiske midler for å tvinge kommunen, og dermed også som konsekvens et uvillig Nedre Eiker, inn i en sammenslåing. Dette er ikke noe godt fundament å bygge en ny kommune på.

Vi bør derfor kontakte Nye Asker om samtaler. De kan tilby oss mye, og vi dem også. For en kommune dette kunne bli. Jeg forutsetter dog at vi legger hele nåværende Lier i potten, og at fylkesmannen i Buskerud legger bort sine «trusler» om grensejustering med Drammen.

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* Må tåle søkelyset

* Gulskogensenteret må innordne seg etter reguleringsplanen

* Brexit – partidemokratiets krampetrekning

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags