Med valget av Sylvi Listhaug som eldre- og folkehelseminister har de som ønsker at myndighetene skal legge til rette for fysisk aktivitet lite å rope hurra for.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerI en undersøkelse gjennomført før stortingsvalget i 2017, kom Frp desidert dårligst ut av alle partiene på Stortinget når det gjelder satsing på fysisk aktivitet. SV kom best ut.

Med valget av Sylvi Listhaug (Frp) som eldre- og folkehelseminister har de som ønsker at myndighetene skal legge til rette for og satse på fysisk aktivitet lite å rope hurra for.

I en undersøkelsen fra 2017 kom regjeringspartiet Frp desidert dårligst ut. Undersøkelsen ble foretatt av Aktivitetsalliansen. Dette er en samling med sju toneangivende aktører som alle jobber for mer fysisk aktivitet i den norske befolkningen. De sju aktørene som utgjør alliansen er Gjensidigestiftelsen, Den Norske Turistforening, VIRKE trening, Skiforeningen, Syklistenes Landsforening, Sportsbransjen A/S og Grete Roede.

Når den nye folkehelseministeren i sitt første intervju etter innsettelsen klarer å lire av seg at for henne kan folk «røyke, drikke alkohol og spise så mye rødt kjøtt de bare vil», så vitner dette om en minister som ikke tar oppgaven med å få en friskere befolkning særlig alvorlig.

Aktivitetsalliansens undersøkelse omfattet åtte ulike punkter som er relevante for politiske beslutninger for en bedre folkehelse.
Disse var:

* Fysisk aktivitet og sunt kosthold i skolen.
* Gang- og sykkelveiutbygging.
* Bruk av reguleringsplaner for å tilrettelegge for fysisk aktivitet.
* Tilrettelegging for aktiv arkitektur og design.
* Fjerning av skatt på trening.
* Aktivitet som medisin.
* Tilgang til utstyr.
* Folkehelsevurdering av tiltak

Frp kom dårligst ut på samtlige punkter. På flere av områdene hadde ikke partiet engang i sitt partiprogram formuleringer som omhandler temaene.
 

Sylvi Listhaug fikk så ørene flagret av Kreftforeningen etter det første utspillet sitt. Den nye ministeren ønsker ikke å løfte «en moraliserende pekefinger». Hun ønsker ikke at folk skal tvinges til å bli mer fysisk aktive for å få bedre helse (det er det da heller ingen som har tatt til orde for). Det er opp til hver enkelt av oss å sørge for å ha god helse, sier hun – i skikkelig god liberalistisk Frp-ånd.

LES OGSÅ: Ikke bare gående som ødelegger skiløyper: – De som ødelegger mest er halvgamle mannfolk som skøyter

Det er akkurat som med alkoholpolitikken (som også er en del av folkehelsepolitikken). Partiet ønsker jo nærmest fri flyt av alkohol (Vinmonopolet skal bort, taxfree-ordningen skal utvides, det skal være lov å nyte alkohol i parker osv., og åpningstidene ved skjenkesteder skal utvides) til tross for at all forskning tilsier at dette er et lite helsefremmende tiltak.

Når det gjelder utvidede åpningstider for skjenkesteder er det godt dokumentert og varslet fra politiet at dette ikke er god alkoholpolitikk. En utvidelse av skjenketidene vil medføre større problemer og mer vold. Men Frp har en ukuelig tro på menneskets frie vilje der følelser og ideologi går foran kunnskap, forskning og erfaring. Så stor tro på den frie viljen har partiet at dersom mennesker i fylla skulle havne i slåsskamp, så får man heller ta straffen i etterkant, i stedet for å forebygge gjennom å ikke utvide åpningstidene.

LES OGSÅ: BP tok grep om livsstilen: Går én mil om dagen

Og ikke nok med det: Hvis folk slåss i fylla på Frogner, skal de ha halve straffen av hva folk som slåss i fylla på Tøyen får. Dette er ikke særlig god politikk for forebygging eller samfunnsøkonomisk lønnsomt. Og tilsvarende er det med fysisk helse også: Når ikke politikerne forstår at det må legges til rette for folk flest å kunne trene og være fysisk aktive, spise sunt og slutte å røyke, da kommer regningen i ettertid. Og da snakker vi ikke bare den økonomiske regningen. Men også menneskelig lidelse i form av sykdom og plager.

For dem som lurer på hvordan det gikk med de andre partiene i Aktivitetsalliansens undersøkelse kan jeg avsløre at Høyre kom på nest sisteplass. Det er kanskje derfor ikke så rart at Erna Solberg velger en likesinnet til å være ansvarlig for folkehelsa her i landet.

SV kom best ut, Ap delte andreplassen med Miljøpartiet De Grønne. (Rødt var ikke inne på Stortinget da undersøkelsen ble gjennomført.)

LES OGSÅ: En fersk elsyklists bekjennelser

For deg som ønsker at fysisk aktivitet i begrepets videste forstand er et prioritert område ved dette lokalvalget i Viken og Lier, så burde det være enkelt å vurdere hvilket parti du bør stemme på – og hvilke du ikke bør stemme på.

Lier SV vil jobbe aktivt for fysisk aktivitet for å bedre innbyggernes folkehelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags