Påstander om hemmelige avtaler og vennetjenester i Marienlyst-saken

TILBAKEVISER PÅSTANDER:  «Jeg er ikke venn med, og har ingen form for sosial omgang med ordfører Tore O. Hansen», skriver Christian Falck-Pedersen i dette innlegget. Han reagerer på psåtander fremført av Bylistas Kari Palm under demonstrasjonen mot Marienlyst-planene onsdag kveld.

TILBAKEVISER PÅSTANDER: «Jeg er ikke venn med, og har ingen form for sosial omgang med ordfører Tore O. Hansen», skriver Christian Falck-Pedersen i dette innlegget. Han reagerer på psåtander fremført av Bylistas Kari Palm under demonstrasjonen mot Marienlyst-planene onsdag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I Drammens Tidendes dekning av et fakkeltog mot Marienlyst-planene 15. februar, siteres Kari Palm i Bylista:
 
«Når politikere med makt inngår hemmelig avtale og selger innbyggernes friområder og allemannseier til en privat aktør, kan det i beste fall kalles vennskapskorrupsjon», sier hun – og sikter til opptakten av Marienlyst-saken.

Jeg forutsetter at hun er riktig sitert. Sitatet fortjener en rekke kommentarer. Jeg velger meg to ord: «vennskapskorrupsjon» og «hemmelig avtale».

Dette er meget grove og alvorlige påstander som burde ledsages av et minimum av belegg.

«Vennskapskorrupsjon»

Lignende spekulasjoner ble kastet fram allerede for cirka tre år siden, nemlig at «vennetjenester» mellom ordfører Tore O. Hansen og undertegnede var et mulig viktig element da Ticon inngikk en avtale med Drammen kommune om å påbegynne en reguleringsprosess med mål om å utvikle deler av Marienlyst-området. 

Disse spekulasjonene ble grundig tilbakevist blant annet av Buskerud Kommunerevisjon IKS i «Undersøkelse juni 2014 – Marienlystsaken – Kartlegging av den administrative prosessen». I en gjennomgang av over 1.000 dokumenter, samt i rapportens konklusjoner, gis det overhodet ingen støtte til spekulasjonene.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Det fremgår videre at Drammens Tidende fikk oversendt 1.100 dokumenter etter begjæring om innsyn i «alle dokumenter som gjelder utvikling av Marienlyst-området fra tidenes morgen».
 
Det er ikke fremkommet noe fra avisens side, eller meg bekjent noe annet sted, som gir støtte til ovenstående spekulasjon.  

Jeg kan gjerne legge til:

–       Jeg er ikke venn med, og har ingen form for sosial omgang med ordfører Tore O. Hansen utover de ganger jeg etter 30 års virke i Drammen har truffet ham i møter og på tilstelninger.

–       De som antyder eller påstår at det finnes mulige direkte/indirekte motytelser i forhold til mitt eller Ticons engasjement i Drammen, bør stå opp og konkretisere.

«Hemmelig avtale»  

Kommunerevisjonsrapporten, nevnt over, gir ingen støtte til at noen hemmelig avtale skulle vært inngått.

Kort, nok en gang:

Samtaler som gikk over i forhandlinger, fant sted mellom Drammen kommune og Ticon høsten 2011 og våren 2012, etter at Ticon tok kontakt med Drammen kommune om en konseptidé om mulig utvikling av Marienlyst som kunne finansiere en ny multifunksjonshall.

Dette var noe Drammen kommune ønsket seg, men ikke hadde råd til. Formannskapet ble orientert om sakens ståsted og mulige framdrift i sitt møte 20. mars 2012.

LES OGSÅ: Hva skal reddes på Marienlyst?

Hvorvidt Drammen kommune og Ticon ville komme til enighet om et avtaleforslag og ha noe som helst som kunne fremmes politisk, var ikke klart før nærmere sommeren 2012. Et grundig saksframlegg og et komplett avtaleforslag inklusiv eiendomstakster utført av to eksterne takstfirmaer ble så fremmet for både formannskapet og bystyret i september 2012.

Før Drammen bystyre sa ja (med én stemme mot) var:
 
* Ingen avtaler inngått.
* Ikke noe selskap etablert.
* Ingen løfter eller bindinger mot Ticon avgitt.

Bystyret kunne på fritt grunnlag altså si:

* Ja
* Nei
* Vi vil vite mer
* Vi vil konkurranseutsette, eller
* Vi vil utsette

Det debatteres i disse tider mye i mediene omkring desinformasjon og usanne opplysninger. Bruken av begreper som «vennetjeneste» og «hemmelig avtale» i forbindelse med Marienlyst er gjentatte, grove og udokumenterte usannheter, som ikke bidrar til en opplyst debatt hos Drammens befolkning om hva Marienlyst-planene egentlig inneholder av fordeler og ulemper som byutviklingsprosjekt.

Det at prosjektet nå for første gang blir presentert i det offentlige rom og skal gjennom en videre planprosess og offentlig høring, vil bidra til det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags