Da jeg studerte arkitektur på 70-tallet var trenden å bygge tett og lavt. Man hadde lenge nok hatt høyreist boligbebyggelse ble det sagt, – så også i Drammen.

Og da boligbyggelaget reiste Solåsblokka i 1973, ante man vel at det ikke ville gå lang tid før den ble forvandlet til slum.

En slik bomaskin kunne vel ikke føre noe godt med seg. Beboerne kom jo ikke ned på bakken! De hadde ikke sin egen hageflekk – sin egen enebolig – noe som synes å være en menneskerett i Drammen.

Mot alle odds så skjedde ikke dette. Solåsblokka gjorde alle spådommer til skamme. Den viste seg å være et ypperlig sted å bo – for flere generasjoner sammen. Man kunne gå til mormor i tøfler!

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Og det var ikke bare i denne blokka man trivdes. Det samme gjorde folk på resten av Åssiden, på St. Hansberget, på Fjell og på Strøtvet. Og de trives fremdeles. Det er øyensynlig slik at blokker er til større plage for dem som ikke bor der, – for villaeierne i åsene rundt.

Det bygges mye i Drammen for tiden. Mye «blokker». Og legger man til ordet «betong» så er dette åpenbart ensbetydende med noe skikkelig heslig. En fellesbetegnelse på moderne arkitektur.

Å fylle byen med betongblokker synes å være den verste skjebne en by kan lide. Faktum er at blokker er en svært hensiktsmessig måte å sette sammen leiligheter på, – og betong er et meget egnet materiale. Det er lett å forme. Det har tyngde som skjermer for støy, det brenner ikke, det er solid som konstruksjon og det kan gjenvinnes.

Å bygge betongblokker er derfor noe av det mest fornuftige en kan gjøre hvis en ønsker å avhjelpe boligmangelen, dempe prispresset og senke terskelen til boligmarkedet.

Betongblokker trenger ikke være stygge. Tårnhusene på Union er elegante, og de har blitt et av Drammens mest fotograferte motiver. Blokkene på St. Hansberget ligger pent i landskapet og er også fine – selv etter snart 50 år. Likeledes blokkene i Underlia og på Strøtvet.

Selv er jeg ansvarlig for blokkene på Solbakken, reist etter sterke protester fra naboene rundt.

LES OGSÅ: Skriket fra Marienlyst 2

Men det var måten å oppnå 70 solrike, velisolerte, universelt utformede og lettstelte leiligheter på – pluss 70 bilplasser under bakken. Alt i form av blokker. Betongblokker. De står der til beskuelse for alle. Har noen synspunkter på hvordan de kunne vært forbedret, så tar jeg gjerne imot råd.

Marienlyst er en stemoderlig behandlet bydel, som resten av Strømsø. Her skal det nå bygges blokker. Betongblokker.

De tegnes av noen av landets flinkeste arkitekter og blir sikkert fine når de er ferdige. De vil bli hjem til 300 familier som kan strømme ut på Strømsø torg og skape liv i byen.

De som bor der trenger ikke kjøre bil for å komme til skole, til butikken, til badet, til teatret, til kinoen, til bussen eller til toget.

Området mellom bebyggelsen vil frigjøre mer grøntareal enn det slitne stadionanlegget og kastfeltet noen gang har gjort. Nærmere 13.000 m² vil bli tilgjengelig for publikum!

I tillegg får vi en stor og romslig representasjonshall til trening, storkamper, konserter og messer.

LES OGSÅ: Utbygging av Glassverket og Marienlyst

Vi trenger ikke flere parker i sentrum. Drammens problem er at vi har bygd for spredt. Vi trenger fortetting, mennesker og liv i gatene.

Skogen strekker seg ned til bebyggelsen mindre enn 400 meter fra elva på begge sider. Vi har Åsen, parker, elvepromenader og fjordpark.

Nå trenger vi bebyggelse med lys i vinduene og flater med folk på.

Dessuten. Nå er det bydelenes tur!

Pengene må fordeles til bydelshaller og baner på Konnerud, Fjell, Åssiden, Gulskogen, Tangen og Åskollen og ikke å forglemme gamle Brakerøya. Vi trenger anleggene der folk bor – i bydelene. Vi trenger ikke konsentrere flere anlegg i sentrum.

Nylig ble fremtidsvisjonen for Konnerud lagt fram. På Konnerud planlegges det en utvikling for 20.000 mennesker i årene fremover.

En viktig forutsetning for resten av oss er at de holder seg på Konnerud! At tilbudene finnes der, slik at de ikke trenger å belaste veinettet unødig for å kjøre til sentrum for å spille bandy på Marienlyst eller telle takter på Union.

La fremtiden komme bydelene til gode. Bygg ut med tilbud, fra kunstisbane til rockeverksteder. Bygg flere boliger. Bygg tett. Bygg blokker. Bygg betongblokker.

Etter snart 68 år i gamle trehus, har jeg kjøpt leilighet i blokk. Betongblokk!

Her vil jeg tilbringe resten av livet. – Jeg tror det kommer til å bli strålende.