Marienlyst - når utvikling blir nedbygging

MANGFOLDIG MOTSTAND: Per Erik Larsen mener at motstanderne av Marienlyst-utbyggingen kommer fra et bredt lag av folket og at Frps Ulf Erik Knudsen tar feil.

MANGFOLDIG MOTSTAND: Per Erik Larsen mener at motstanderne av Marienlyst-utbyggingen kommer fra et bredt lag av folket og at Frps Ulf Erik Knudsen tar feil. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerLista begynner å bli lang. Lista med oppgitte drammensere som i klare ordelag har sagt og skrevet sin mening om de håpløse byggeplanene på Marienlyst.

Ifølge Frp-politikeren Ulf Erik Knudsen er dette stort sett noen nostalgikere av noen gamlinger, uten særlig innsikt og kunnskap om hva dette dreier seg om.

LES ULF ERIK KNUDSENS INNLEGG HER: Idretten skal ikke bort fra Marienlyst

Nå er det for det første sånn, Knudsen, at det slett ikke bare er det du kaller seniorer som ytrer seg her. Undertegnede er ikke halvveis til 100 en gang, og det gjelder flere andre også. For det andre inneholder lista med skribenter om temaet både kjente og mindre kjente drammensere, med bakgrunn fra idretten, skole, politikk, arkitektur og annen næringsvirksomhet, og ut ifra det jeg vet har alle disse vettet i behold og vel så det.

Alle disse vet selvfølgelig at idretten ikke blir borte fra Marienlyst. Men det mangfoldet idretten representerer blir ganske kraftig redusert. Du skjønner det, Knudsen, alt dreier seg ikke bare om ball.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Og i ditt tilfelle blir det mest tullball. Det påstås at friidrettsbanen stort sett ikke er i bruk. Selv om jeg for tiden ikke bor i Drammen, er jeg fortsatt passivt medlem i Sturla, og får dermed deres klubbavis i posten med jevne mellomrom. Ut ifra det jeg kan lese der, er det ganske så bra aktivitet innen friidretten, og med Hellas godt gående også, er nok Marienlysts friidrettsbane mer i bruk enn noen prøver å gi inntrykk av.

Hele dette prosjektet ser ut som et tvilsomt sammensurium med politikere, kommunal administrasjon og næringslivsinteresser i hovedrollene.

Ser noen har satt spørsmålstegn ved hvem som vil tjene på dette byggeprosjektet. Det er i alle fall ikke idretten, om man ser bort fra noe mer hallkapasitet i en utbygd Drammenshall. Det er ikke barn og unge og deres behov for uteaktiviteter. Det er ikke byens befolkning generelt, og Strømsø-beboerne spesielt. Derimot et visst eiendomsselskap som er involvert i dette burde kunne smile hele veien til banken etter å ha solgt en haug leiligheter til 80. 000 kroner pr. m². Og kanskje de relativt ressurssterke menneskene som har betalt de samme 80. 000 kroner for å ha kort vei til toget.

Knudsen messer om byutvikling for fremtiden. Akkurat det er interessant. Det vil bli fortetting i byene, ingen tvil om det. Men det krever også at det settes av arealer til rekreasjon. Og da kan man ikke bygge ned de rekreasjonsområdene som allerede finnes. Det er det som dette handler mest om, Knudsen.

LES OGSÅ: Hva skal reddes på Marienlyst?

Jeg må si noen ord om friidretten, selv om det kanskje ikke er hovedpoenget mitt når jeg kritiserer det som er under oppseiling. Det er vel og bra at det skal bygges en ny friidrettsbane som liksom skal være så innmari moderne på Berskaug. Til det er det å si at det er relativt begrenset hvor moderne en friidrettsbane kan bli. Den skal ha åtte løpebaner med kunststoffdekke, være nøyaktig 400 meter lang, og ha lengdegrop, kulering osv. Alt det finnes på Marienlyst i dag. Så kan det hende det kommer noen garderobefaciliteter og sånn, hva vet jeg. Men jeg tror dette kommer til å være drepen for friidretten i Drammen. Så vidt jeg har skjønt har flytting til Åssiden vært katastrofe for tennisklubben, og det tror jeg det blir for friidretten også. Hvorfor? Anlegget blir liggende altfor usentralt. Det vil bli utfordrende å komme seg dit på trening om man ikke har foreldre som stiller opp to til tre ganger i uka. Det er enkel logikk. Setter man seg på en buss i Drammen, ender den uansett opp på Strømsø. Skal man ta bussen til friidrettstreninga på Åssiden, vil Strømsø kun være mellomstasjon hvor man må bytte buss. Reise til og fra vil ta mye lengre tid, om man ikke har noen som stiller opp med bil. Skal ikke komme inn på miljø og sånn ... 

For å være helt ærlig, jeg tror den nye friidrettsbanen på Åssiden kommer til å stå mer ubrukt enn den på Marienlyst i dag. Er det verdt det? For ordens skyld, om det nå skulle bli så galt som noen fremstående politikere vil, håper jeg virkelig at jeg tar feil ...

LES OGSÅ: Hastverk er lastverk på Marienlyst

For et par år siden satt jeg på en benk i nærheten av Nya Ullevi i Göteborg og funderte litt på «tilfellet Marienlyst». Foruten en stor arena for foppal, friidrett og Springsteen-konserter, er det mange småarenaer for andre idretter. Og Scandinavium. Og fine parker. Om ikke alt, så i alle fall veldig mye, i ett. Mitt inne i byen. Et sånt fritidssentrum bør Marienlyst også være, og dagens friidrettsbane må være en del av dette. Selvfølgelig bør det rustes opp, kanskje være tilpasset og anvendelig for andre idretter også. Og så tror jeg alle er enige om at den såkalte Tivolitomta er nitrist. Det var den allerede for 30 år siden da jeg gikk på Drammen Gymnas. Hele området må fiffes opp og oppgraderes.

Hvis det er sånn at en utbygging og modernisering av Drammenshallen kun er mulig ved å selge deler av arvesølvet til et eiendomsselskap, bør man la være, eller eventuelt sette alt på vent.

Det er trist at det har utviklet seg et etablissement med politikere, høytstående byråkrater og næringslivsakrobater som lager et spill av innbyggeres ve og vel. Drammenserne fortjener ikke dette! Jeg synes ting neppe kan uttrykkes bedre enn det Ingerid Møller skrev i DT 14. februar:

Alt er bare tøys og tull – og ikke bare i denne saken ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags