Marienlystsaken og fjellvettregel nummer 8: Det er ingen skam å snu

flyfoto marienlyst marienlystområdet marienlystutbygging utbygging kastefelt drammensbadet

flyfoto marienlyst marienlystområdet marienlystutbygging utbygging kastefelt drammensbadet Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerRonny Spaans skriver om byggeprosjekter og stedsutvikling i Norge, noe som har realisert seg i et bokprosjekt med tittelen «Kjøpesenterlandet».

I helgen kom jeg over en anmeldelse i Aftenposten av denne boken, med (den slående) tittelen «Kjøpesenterlandet: En real kilevink av en bok». Det var (for meg) lett å dra paralleller til den noe betente Marienlyst-saken her i Drammen.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Av tekstlige høydepunkter fra artikkelen kan nevnes:

– Mønsteret er slik: Pengeinteresser får hånd om de mest verdifulle tomtene, kommunene danser med eller er nyttige idioter. Arkitektene utgjør intet faglig korrektiv, snarere tvert imot.

– Mange lokalpolitikere vil skamme seg. Noen gjør det allerede, flere vil komme etter.

– Et gjennomgående tema er hvordan utbyggingsprosjekter gang på gang ødelegger etablerte kulturmiljøer og svekker stedenes særpreg og identitet.

– Hvordan er det mulig at så mye ødeleggelse får finne sted innenfor lovlige rammer? Hvorfor lærer kommunene ikke av de gode eksemplene, men konkurrerer heller om å være dårligst?

–  Lokalpolitikerne tenker kortsiktig, og konkurrerer mot nabokommunene uten sans for det felles beste. Arkitektene lærer åpenbart kun om å utfolde seg selv i form av enkeltbygninger.

Kilevinken bør sendes videre til byens politikere, med beskjed om å trekke pusten, dra i nødbremsen og i det minste få flere alternativer på banen før man starter en utbygging på Marienlyst.

Mulig det er i desperasjon at ordfører Tore Opdal Hansen (H) truer KrF og Venstre med at de vil henge alene dersom de ikke står sammen med Høyre i denne saken.

Jeg for min del har mer respekt for ledere som tør å ta egne beslutninger og også innrømme at de kan ha tatt feil. Jeg er sikkert på at dette vil både vises og belønnes ved neste kommunevalg også.

Eller vil politikerne huskes som Tores marionetter, de som ødela bydelen?

Kanskje en versjon av den nevnte boken kunne vært noe å anbefale byens politikere i tidlig påskegave? Det er ikke flaut å lære av andres erfaringer.

Jeg minner om fjellvettregel nummer 8: Vend i tide, det er ingen skam å snu.

LES DE SISTE NYHETSSAKENE OM MARIENLYST HER:

* Slaget om Marienlyst

* Kun et tjuetalls møtte opp for å høre om dette

* Dette vil være et uopprettelig hærverk

* Veldig skeptiske til Marienlyst-planene

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags