Demokratisk underskudd i Marienlystsaken

ELLING FRØVOLL KOMMENTERER: «...det har vært et betydelig «demokratisk underskudd» i Marienlyst-saken.»

ELLING FRØVOLL KOMMENTERER: «...det har vært et betydelig «demokratisk underskudd» i Marienlyst-saken.» Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerBegrepet «demokratisk underskudd» har sin opprinnelse i EU-debatten. Det sikter bl.a. til at beslutninger blir tatt på et nivå som ikke har demokratisk grunnlag. I ettertid har det også blitt brukt om beslektede politiske situasjoner preget av snarveier, utelatelser og uetisk politisk fremgangsmåte. Marienlyst-saken bærer dessverre tydelige kjennetegn på demokratisk underskudd.

Mange ganger i løpet av den lange Marienlyst-saken har posisjonspartiene toet sine hender og skjøvet idretten og Drammen Idrettsråd (DIR) foran seg med begrunnelsen at det er idretten som er pådriveren for å bygge ned Marienlyst med blokker. Man må gå 3–4 år tilbake for å finne bakgrunnen for de fatale vedtakene som er gjort.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Hemmeligholdelsen og koblingen til en bestemt utbygger skapte mistenksomhet og granskning. Ordførerens overrumplingstaktikk førte til at nesten hele Bystyret slukte rått forslaget om blokker på Marienlyst i første omgang.

Den neste tvilsomme politisk manøveren var overfor DIR. Reaksjonen der var umiddelbar forskrekkelse over ordførerens forslag.

I et intervju i NRK Buskerud 16. desember 2013 beskrev styrelederen i DIR, Jan Rockstad, med sterke ord hvordan framtida ville dømme oss hvis Marienlyst ble bebygd med blokker. Straks etter på nyåret, 14. januar 2014, sa styrelederen i et intervju i Fremtiden: «Det er fullstendig galskap å bruke dette området til så omfattende bygging av leiligheter».

Så oppsto det vel en form for panikk i Høyre, og diverse møter med DIR ble etablert. I løpet av kort tid var DIR «omvendt».

Samtidig økte allmennhetens kampvilje mot blokker. Det er lite å lese av referatene om diskusjonene. Det vi vet er at lokkematen på 50 millioner kroner ble slukt av DIR. Det er å anta at det ble lagt et stort press på styret.

Allerede 25. mars 2014 ble det holdt årsmøte i DIR der Marienlyst-saken var i fokus. I en så kjempeviktig sak for idretten og byen burde selvsagt idrettsforeningene ha drøftet den i sine årsmøter eller medlemsmøter. Men nok en gang var det hastverk.

De fleste utsendingene møtte uten sikker demokratisk ryggdekning i klubben sin og måtte ta standpunkt der og da. Det er derfor en grov feil når DIR i store avisartikler og egen skryteavis i disse dager, forteller at 22. 000 medlemmer og 82 klubber står bak standpunktet til DIR (22 klubber var representert på møtet 2014).

Samtidig vet vi at mange klubbmedlemmer er med i «Marienlysts venner» og er motstandere av blokker.

Etter det famøse årsmøtet i 2014 har flertallspolitikerne brukt den «såkalte» enigheten for alt den er verdt. Man må merke seg at DIR er kun et organ som skal gi råd til kommunen i idrettsspørsmål. DIR har blitt utnyttet politisk til byplanlegging. Marienlyst er vår alles eiendom og må ikke privatiseres på dette grunnlag. Dessuten er idrettsrådet helt avhengig av politikernes velvilje siden over halvparten av budsjettet er kommunale midler. Det sier også sitt.

Som påpekt viser det seg at det har vært et betydelig «demokratisk underskudd» i Marienlyst-saken.

daværende ansvarlig redaktør Håkon Borud i DT skrev allerede i en lederartikkel 10, januar 2014: «Marienlyst-saken er historien om en politisk prosess som i beste fall begynte med flause, og som i verste fall ender med farse».

Jeg vil føye til: Med fare for at den ender med reguleringskatastrofe for byen i framtida hvis ikke bystyrerepresentantene i posisjonspartiene blir fristilt i kommende avstemminger.

FLERE AKTUELLE NYHETSSAKER FRA DT.NO:

* Disse vil bli fylkesmann i Buskerud

* Blir sjef for milliardselskap

* Tegnet millionavtale i Kina

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags