Med idretten i ryggen?

KAN ALLE ØNSKER OPPFYLLES? "Hva gjør ordfører Tore Opdal Hansen  hvis man ikke tjener nok til å oppfylle alle løftene, og alt man sitter igjen med er brutte løfter og nedbygging av Marienlyst", spør lederne avaksjonsgruppen Lenge leve Marienlyst. Fotografiet er fra den aller første gang Marienlyst-planene ble gjort kjent for DTs lesere, i august 2012. Ordfører Tore Opdal Hansen presenterte dem sammen med Ticons Christian Falck-Pedersen.

KAN ALLE ØNSKER OPPFYLLES? "Hva gjør ordfører Tore Opdal Hansen hvis man ikke tjener nok til å oppfylle alle løftene, og alt man sitter igjen med er brutte løfter og nedbygging av Marienlyst", spør lederne avaksjonsgruppen Lenge leve Marienlyst. Fotografiet er fra den aller første gang Marienlyst-planene ble gjort kjent for DTs lesere, i august 2012. Ordfører Tore Opdal Hansen presenterte dem sammen med Ticons Christian Falck-Pedersen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Marienlyst-utbyggingen hadde antakelig ikke sett dagens lys hvis ikke Drammens politikere hadde sett muligheten til å selge den inn hos idretten. Idretten i Drammen trengte sårt et løft, og her hadde man en gyllen mulighet til å kjøpslå med dem. De ble bundet godt fast til masten, og der har de stått siden, uten muligheter til å reforhandle eller lufte sine egne meninger.

Spørsmålene tårner seg opp. Hvordan fikk politikerne idretten over på sin side? Hvor mye tjener idretten egentlig på avtalen? Hvor mange anlegg og haller kan man bygge for 300 millioner, hvis overskuddet skulle bli så stort?

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Overskuddet er høyt usikkert; det skal ikke store fallet i eiendomsmarkedet til før det overskuddet er helt spist opp. Hvor mye blir igjen til idretten? Skal de pengene komme før eller etter kommunen har fått sin andel av dette sårbare regnestykket? Hva gjør ordfører Tore Opdal Hansen hvis man ikke tjener nok til å oppfylle alle løftene, og alt man sitter igjen med er brutte løfter og nedbygging av Marienlyst?

Finnes det et forum hvor medlemmene i Drammen Idrettsråds (DIR) klubber blir hørt?

Marienlyst-saken er vedtatt på øverste hold, uten at klubbenes medlemmer har fått anledning til å diskutere i åpne møter. Det som er virkelig bekymringsverdig er at skulle de ha noe å si, så spiller det i grunnen ingen trille, for styret i idrettsrådet har uansett gitt seg selv mandat til å stemme på vegne av alle medlemsklubbene sine i denne saken. Altså har medlemmene i realiteten fint liten påvirkningskraft.

Hellas IF burde fremstå som en soleklar myndighet når det gjelder råd og innspill til hva friidretten ønsker seg i Drammen, men heller ikke deres stemme får gehør i Drammen idrettsråd.

Audun Knappen i Hellas IF skrev i mai i år et innlegg i DT som tydelig sier noe om hvordan berørte klubber blir oversett.

Tilbake til idrettsløftet.

Det er jo allerede i gang. Brandenga får hall, Øren har fått hall og bane, Konnerud får hall. Det betyr at mange av de stemmene som har ropt høyest i DIR allerede har fått midler til sine klubber og kan være veldig så fornøyde med seg selv. I DIRs styre sitter det nemlig ingen fra Strømsø-klubbene, så vidt vi kan se (bortsett fra Drammen Turnforening), ikke engang noen som bor på Strømsø. Vi har altså en gjeng styremedlemmer med egne agendaer, uten den lokale tilknytningen til det berørte området, med mandat til å ta beslutninger på alles vegne, og ingen måter for de berørte idrettslagene til å få sagt sitt.

Kan dette beskrives som å ha idretten i ryggen? Eller minner det mer om å skyve den foran seg ut på slagmarken?

Så økonomien i denne kronglete verdikonflikten. Man får ikke stort for 300 millioner kroner når det kommer til hall. Regningen på Øren-hallen er allerede kommet opp i 66 millioner kroner og er teknisk sett ikke stort mer enn en fin, forvokst gymsal.

En multihall på Marienlyst har mange flere utfordringer enn Ørens Flerbrukshall.

Denne hallen skal i tillegg til alle slags idretter også huse konferanser, messer og konserter. Å kjøre kombinert bruk, f eks til idrett og musikk, er det ingen som har klart siden 80-tallet, fordi kravene til lyd, underlag og ventilasjon er blitt så strenge. Den eneste hallen som gjør det med hell er Telenor Arena, og den hadde en prislapp på 585 millioner kroner. I 2004. Ordføreren vil at dette også skal bli et av Drammens signalbygg og en lysende stjerne på konserthimmelen på Østlandet.

Vet ordføreren at i det øyeblikket han klipper over snoren for det første kommersielle arrangementet ryker momsrefusjonen?

Kombinert bruk vil altså ha stor innvirkning på prosjektets økonomi, og ta en stor jafs av overskuddet. Og for å understreke, enda en gang, hele utgangspunktet for denne betente saken: ordføreren og hans entourage ønsker å sette Drammen på kartet, som arrangør for håndballkamper i store mesterskap, og som Østlandets næringslivs nye navle, men hvilke idrettslag ønsker seg multihall, bortsett fra håndballen?

Vi tror Drammen by vil kunne høste anerkjennelse og investering ved å tilby alternative løsninger, et aktivitetssentrum for folk først, business etterpå.

Det ene vil fører det andre med seg, men intensjonen må være riktig. Hva med å legge et konkurranseanlegg på Berskaug, men beholde Marienlyst som et aktivitetsområde, med mulighet til å drive både friidrettstrening, trening på gress og bane?

En by som satser på aktivitet for alle er en by med samfunnsøkonomisk fokus. Det betyr en attraktiv by for innflyttere.

I det første møtet mellom DIR og kommunen, som foregikk ved Hotel Ambassadør, ble styret «tatt med buksene nede», planene rundt Marienlyst kom som en overraskelse på alle. Det neste møtet, hvor planene ble vedtatt av DIR, foregikk i Ballklubbens lokaler, og med storveies besøk. To av Høyres sentrale politikere dukket opp og kuppet avstemningen, og igjen satt idretten – med hendene bundet og gaffateip over munnen.

Hva gjorde Høyre der, egentlig?

Idrettens «godkjenning» er sanket i en meget dårlig avtale, de har fått valget mellom dette eller ingenting. Som representanter for tusenvis av barn & unge kan man selvfølgelig ikke komme tilbake til klubben sin og si at man har valgt bort støtte og oppgradering de neste 10 årene.

Spørsmålet er da: Hvorfor er Marienlyst-saken så viktig for posisjonen i Drammen?

Idrettsargumentet holder beviselig ikke. Hva er det da? Utenfra virker det som om posisjonen har fått tilbud om en prestisjefylt utbygging på Marienlyst, men har innsett at det vil ta verdifull plass fra idretten, og så har dette «tilbudet» vokst fram som en løsning.

Vi stiller oss bak alle forslag som fremmer organisert, og spesielt uorganisert idrett, og gjerne på Marienlyst.

Vi ønsker at alle lokale kubber skal få spillerom og klubbhus, basert på deres egne ønsker og behov, men at fremgangsmåten og demokratiske prosesser skal få en mye tydeligere rolle. Det vi ikke kan være enige i, er at den eneste måten idretten skal få sin velfortjente oppgradering på er gjennom en utbygging av byens møreste indrefilet, et areal som bør og skal beskyttes mot kapitalistiske krefter, og kun fremme oppvekst og aktivitet for byens små og store innbyggere.

Ja, vi hører at posisjonen sier at byen ikke har råd til det uten blokker, men det virker da som de har en liten pengebinge på lur.

Bydelsanleggene er i full sving, det bygges allerede hundrevis av leiligheter i sentrum som gir kommunen noen dollar på bok, og ordføreren selv skryter av at Drammen AS går så det suser i sin spenstige blogg. Dette er langt fra den første indrefileten kommunen selger unna. Man trenger ikke gå lange runden i sentrum uten å se hvordan sentrale tomter gjøres om til den samme evinnelige pensjonist-leilighets-blokken. Dette henger ikke på greip! Men – uten å inkludere idretten som DIR skal representere i diskusjonen, og la dem fremme sine behov og ønsker på en ryddig måte, kan posisjonen og DIR storme slagmarken med hevede sverd.

All motstand skal slås til jorden.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags