Kyllinger skal behandles som individer, ikke fabrikkvarer.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevEt rikt land som Norge har råd til at vi tar ordentlig vare på de dyra vi har ansvar for. Det er vi ikke i nærheten av å gjøre i dag. Etter press fra Grønn Ungdom har Miljøpartiet De Grønne gått inn for at kyllingindustrien må reformeres drastisk. Det er et riktig og nødvendig standpunkt.

Vi vil vekk fra den delen av kyllingnæringa som minner mest om en intensiv industri og heie fram den delen av næringa som faktisk er et ordentlig landbruk basert på norske ressurser, der dyra lever mer naturlige og bedre liv.

Pris viktigere enn dyra

I kyllingindustrien blir opptil 20.000 nyklekte kyllinger stua sammen i trange industrihaller uten naturlig dagslys, tilgang på utearealer eller mulighet til å leve gode, naturlige liv. I avlsarbeidet har prisen på kjøttet vært viktigere enn at dyra skal ha det bra, og det har ført til at dagens kyllinger vokser så fort at beina og organene ikke henger med.

Hele én av fire kyllinger opplever beinskjørhet som følge av den enorme veksten, og det er også dokumentert omfattende problemer med sviktende organer, magesår og annet.

Hver dag dør 12.000 kyllinger av sykdom og skade i fjøsene. Det holder ikke at vi er i verdenstoppen på lav antibiotikabruk. Dette er rett og slett ikke godt nok for en stolt landbruksnasjon som Norge.

Brekker vingene

På 1950-tallet vokste kyllinger sakte og levde 120 dager. I dag blir de 30 dager før de sendes på rullebåndsslakteriet. Veien til slakteriet er ofte lang, og tall fra kjøttbransjen selv viser at nesten en halv million kyllinger brekker en vinge i løpet av transporten, og at ytterligere halvannen million blir behandlet så røft at de brekker noe på slakterilinja.

Kyllinger skal behandles som individer, og ikke fabrikkvarer. Og bøndene skal få være bønder, og ikke fabrikkeiere. Å slutte å avle fram individer til voksesmerter, gi kyllinger et liv som er verdt å leve og slutte å presse så mange sammen at det blir umulig for bonden å ta vare på alle på en god måte, det er bare anstendighet og sunt bondevett.

Vi er opptatt av at vi skal produsere mat på en måte vi kan stå inne for. Alle med hjerte for norsk landbruk burde si seg enig i at det er mye som må gjøres med kyllingnæringa før vi kan være stolte av den.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags