Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg er ikke gudsfornekter»

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arne Pedersen adresserte meg direkte i et leserinnlegg i Drammens Tidende på selveste julaften.

Ja, jeg skrev litt om Jan Hanvold og Visjon Norge, fordi Brennpunkt-avsløringene opprørte meg. Og ja, jeg føler meg trygg på at hovedtrekkene i dokumentaren var riktige. (Jeg finner det for øvrig besynderlig at en mann som tror blindt på to tusen år gamle historier, er kritisk til at jeg stoler på en dokumentar i NRK basert på research, intervjuer og fakta.)

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER.

Jeg har, som Pedersen påpeker, ikke peiling på bønn og tungetale. Men jeg er ikke gudsfornekter – som han påstår – selv om jeg ikke ble fornærmet over å bli kalt det.

Jeg er faktisk åpen for at det finnes ting mellom himmel og jord som ikke jeg forstår. Men jeg er skeptisk – veldig skeptisk – til at alt som står i Bibelen skal være en fastslått sannhet og retningsgivende for hvordan vi skal leve i dag.

Jeg leser litt i Bibelen selv noen ganger, for det er mye god moral i noen av historiene (selv om det er mye avleggs og dårlig moral også). Men for meg er det akkurat hva det er – historier.

Jeg har lest mange andre bøker – som åpenbart har vært fiksjon – som er mindre utrolige enn at en mann går på vannet eller står opp fra døden.

Pedersen skriver videre at det er trist at jeg ikke tror på julens innhold. Ikke vær bekymret for det, Pedersen – jeg lever fint med å tro som jeg gjør: Lite. Og med skepsis. Og i hvert fall med mindre naivitet enn Josef åpenbart hadde.

Det jeg imidlertid synes er trist – og merkelig – er at voksne, intelligente mennesker tar alt som står i Bibelen for god fisk. Det er helt greit å tro – det kan hjelpe mennesker i hverdagen. Og i livets siste fase. Og ut av rusmisbruk. Folk må tro så mye de vil – men jeg skulle ønske kristne (og andre religiøse) ikke var så bombastiske om ting de umulig kan vite.

For nei, det er ikke fakta selv om det står skrevet i en bok. Jeg har lest et sted at mennesker har hatt ca. 3.000 guder opp gjennom tiden – det skulle vært interessant å høre hvorfor akkurat din er den ekte.

Så vær så snill. I ikke ta din religion så alvorlig og seriøst, ikke bli fornærmet fordi andre ikke tror det samme som deg. Og ikke tro på noe bare fordi foreldrene dine gjorde det.

Det er omtrent som at en sønn holder med Liverpool fordi faren likte Kevin Keegan.

Kan hende kvalifiserer jeg ikke til inngang i Perleporten på grunn av dette – og mange andre ting for så vidt.

Og at fundamentalistisk kristne har rett i at sånne som meg vil straffes på den ytterste dag og havner i varmere strøk – den sjansen tar jeg.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* Halleluja på Høgskolen i Sørøst

* D rafn - den nye storkommunen ved Drammenselva og Drammensfjorden

* Hvem eier egentlig Marienlyst?

Kommentarer til denne saken