Hei FPU, og velkommen inn i klimakampen!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHei FPU, og velkommen til gjengen som ønsker å gjøre ting som er positivt for miljøet. Forslaget om å ha pant på snusbokser for å få flere til å kildesortere de er en bra start. Men det blir litt som å blåse ut et stearinlys ved siden av et hus som står i flammer.

Klimakampen er viktigere en noen gang før. For oss, og for vår fremtidige generasjon. Til tross for at jeg fryser litt på tæra nå som jeg skriver dette innlegget er vi preget av varmere klima. Vi husker alle en sommer full av skogbranner og dyr som ikke fikk for på grunn av tørke. VI ser også en verdens preget av tørke, ekstrem vær og et verdenshav som stiger. Dette er ikke en skildring difus fremtid som en kan grue seg til, det skjer her og nå. Derfor er det viktigere en noen gang at vi setter opp farten. Og da holder det ikke bare å si at en ønsker å pante snus bokser.

Da må vi legge til rette for grønne samfunn. Dette skjer gjennom å fordoble investeringene i fornybar energi. At vi øker norsk bistand til 3% av Brutto Nasjonal Inntekt, hvor 2% går til grønne løsninger og teknologioverføringer i utviklingsland. Og lokalt at vi klarer å skape ett sundt bymiljø, hvor det legges tilrette for økologisk omstilling, hvor sykler tar over for asfalt og bilder, og ikke minst hvor vi finner grønne lunger, som den grønne lungen Marienlyst blir i fremtiden.

Da må vi legge til rette for at det blir billigere å reise kollektivt en det blir å kjøre bil. Det betyr at en er nødt til å få kjempe for lavere priser på kollektivt, både for ungdom og voksene. En må sørge for hyppigere avganger når folk ønsker å reise, og ikke minst ta kampen for en overgang til grønt drivstoff til for eksempel busser, og for eksempel tiltak som at alle kjøretøy i offentligsektor skal over på miljøvennlig drivstoff.

Og ikke minst må vi si nei til oljeboring, og særlig i Nordområdene. En forsvarlig forvaltning av Nordområdene er noe av det beste vi kan gjøre for klima og miljø. Nordområdene er viktige biologiske områder og vi må forvalte de etter naturens være evne. Ikke minst må en sørge for petroleumsfrie områder i Lofoten, Vesterålen og Senja, og si et klart nei til oljeboring.

Så FPU, fint at dere endelig blir med på klimakampen. Om dere virkelig tar den på alvor vil dere etterhvert tørre å bli med på større klimakamper en panting av snusbokser, kloden trenger det. Kanskje dere etterhvert vil se at oljepumping i Nordområdene og satsing på bil er være en snusbokser som ikke blir panta. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags