Takk for at du har søppelbøtte på badet

Egen dodag: Den store dodagen er 19. november.

Egen dodag: Den store dodagen er 19. november. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.19. november er det Verdens toalettdag. For å nå FNs bærekraftsmål nummer 6: «Sikre bærekraftig vannforvaltning og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle» er det helt avgjørende at doen kun brukes til bæsj, tiss og dopapir. 

Våtservietter, Q-tips, snus, hår, matrester og annet avfall skal i søppelbøtta.

For å sørge for at dette skjer er det viktig å ha ei søppelbøtte på badet.

Havner avfallet i avløpet så skaper det store driftsutfordringer og -utgifter.

Avløpspumper stopper opp, rør tetter seg og avløpsvann kommer på avveie. Slammet som produseres på renseanlegget er forurenset av avfall som ikke hører hjemme her.

Det koster mye å reparere og rydde opp i dette.

I tillegg kan det føre til forurensning av naturen: både fordi avløpsvannet kommer på avveie og fordi vi bruker slammet, som da kan være forurenset, til for eksempel kompost.

Skal vi kunne ta godt vare på bæsjen som ressurs må den foreta en firetrinns reise:

  1. Den må samles opp på et egnet sted, der den ikke komme i kontakt med mennesker. I Norge er ikke dette en utfordring, da vi har svært gode sanitærforhold og ingen mangler do.
     
  2. Bæsjen må transporteres trygt til renseanlegget. Alle er knyttet til det kommunale avløpsanlegget – en enorm infrastruktur av rør og avløpspumpestasjoner som sørger for transporten. Matrester og søppel i dette systemet hindrer trygg transport. Disse avfallsproduktene må kastes i søppelbøtta.
     
  3. I renseanlegget blir bæsjen og avløpsvannet renset og separert. Etter en tilfredsstillende renseprosess blir restvannet ledet ut i en resipient, det vil si en vannkilde som tåler et slikt utslipp. I vårt område er det Drammenselva og Drammensfjorden som er utslippsstedene. Det faste stoffet, slammet, blir fraktet til Lindum avfallsanlegg. Har alle vært flinke til å bruke søppelbøtta, er dette «#8220; ren»#8221; masse.
     
  4. På Lindum blir slammet omdannet til klimanøytral biogass. Dette kan brukes i stedet for diesel i busser og renovasjonsbiler. Bioresten som er igjen etter at gassen er utvunnet blir verdifull landbrukskompost, som igjen tilbakefører viktige næringsstoffer til jorda. 

I en spørreundersøkelse som Sentio har gjennomført for Norsk Vann svarte 85 prosent at de har søppelbøtte på badet og bruker den til restavfall.

78 prosent svarte at de ikke har annet enn tiss, bæsj og dopapir i doen. Til alle dere sier vi tusen takk!

Dere bidrar til en renere verden.

LES OGSÅ: Ble truet med tvangsmulkt – gikk konkurs

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken