Gå til sidens hovedinnhold

Saklig debatt er bra!

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kristin Gjerde, Nedre Eiker Frp, reagerer på mitt innlegg fra 16.12. der jeg oppfordrer folk til å engasjere seg istedenfor å utelukkende tømme seg på nettet. Åpenbart misforsto Gjerde totalt, og jeg vil derfor få komme med noen oppklarende opplysninger.

Det er feil å si at jeg kritiserer engasjerte innbyggere som uttaler seg i kommentarfeltene.

LES INNLEGGENE HER:

* Til dere som mener så mye!

* Alle ønsker ikke å være politikere

Jeg har derimot påpekt at mange som uttaler seg i kommentarfelt ytrer mye negativt om både styring og politikere, ofte uten å kjenne til saken annet enn fra media. Media har dermed en meget viktig rolle. Men hver og en har også et medansvar for å oppsøke informasjon, for eksempel på kommunens nettsider eller ved å spørre, før man konkluderer.

Selvfølgelig kan man ytre seg om hva man vil og hvor man vil.

LES OGSÅ: Brutte løfter gir politikerforakt

Vi i MDG er tilhengere av både digital debatt og grasrotdemokrati. Men den som ytrer seg har et ansvar for kvaliteten av sine utsagn, uansett om dette skjer fra en talerstol, i et avisinnlegg eller i kommentarfeltene.

Det er også et kjent fenomen at kommentarfeltene åpner for ekstreme typer utsagn, med ytringer som mange ikke hadde sagt hvis de så et menneske inn i øynene.

Det er legitimt å henvende seg til de som mener mye og spørre om det kommer noe konstruktivt ut av måten de gjør det på, både for dem som engasjerer seg og for dem som skal ta imot.

Begge parter må etter mitt syn bidra til at resultatet blir best mulig, men her er åpenbart Gjerde og Frp av den oppfatning at vi verken trenger impulskontroll på nettet, eller en opplyst og saklig debatt.

LES OGSÅ: Den store politikerdøden

I tillegg stiller Gjerde spørsmål om hvilke andre valg man har for å engasjere seg i demokratiet, altså annet enn å benytte kommentarfelter. Svaret er – mange – og det er vel nettopp det jeg oppfordrer til i mitt innlegg, å engasjere seg i politikken eller på andre arenaer enn i kommentarfelter, i tillegg.

Det ene utelukker ikke det andre, men det gjelder å holde en saklig tone og gjerne komme med innspill som det er mulig å gjøre noe med.

La det ikke være noen tvil, MDG er store tilhengere av både ytringsfrihet og et mangfold av meninger og mediene det ytres på.

Norge er et fint demokrati og dermed på ingen måte «gamle Sovjet», men Norge er ikke tjent med Texas-tilstander på internett.

LES OGSÅ: Politikerhetsen er en utfordring for demokratiet

Som Gjerde riktignok sier kan ikke alle til enhver tid være på partimøter, eller være kommunestyrerepresentanter.

MEN, Kristin Gjerde, hvem som helst kan ta initiativ og delta både på partimøter (hvis de spør pent eller blir medlemmer) og til og med bli valgt til kommunestyrerepresentanter.

Det tar ofte ikke mer tid enn det å sitte ensomt foran PC-en og skrive i kommentarfeltene.

Det er det som er så fint med vårt politiske system. At alle kan delta. Det som derimot er litt synd er at mange velger å la være.

Og her er jeg enig med Gjerde, vi politikere har et ansvar for at debatten skjer på en måte som flere kan kjenne seg igjen i og delta i. For til syvende og sist er det i kommunestyret at avgjørelser i kommunen blir tatt.

Det er mulig at debatten flytter seg - men makten flytter seg jo ikke og derfor er det viktig at meninger og engasjement kan virke etter sin hensikt.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* En gang Dalen, alltid...

* Drammens forvaltning av kulturarven

* Slik fordeler trafikken seg

Kommentarer til denne saken