Til minne om Janicke

DEN SISTE SOMMEREN: Janicke i jettegryta på Svenner fyr i Larvik.

DEN SISTE SOMMEREN: Janicke i jettegryta på Svenner fyr i Larvik. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Janicke Gram døde fredelig natt til 7. desember i år. Den 9. desember la familien dødsannonsen ut på nettet og samme kveld skrev Drammens Tidende: Janicke tapte kampen mot kreften.

Familien og alle de som kjenner denne reisen ble trist og opprørt av å lese det som sto og syntes det var flatt å lese at «resultatene ikke ble slik som familien hadde ønsket». For på veldig mange måter ble resultatene av den behandlingen Janicke fikk i Tyskland over all forventning.

Familien er dypt takknemlig både for den hjelpen de har fått i Norge og den de har fått i Tyskland. De har møtt fantastiske og dyktige fagpersoner begge steder.

Janicke fikk påvist livmorhalskreft sommeren 2014. Hun gikk gjennom sterk cellegiftkur og stråling på Radiumhospitalet. I juni 2015 ble det funnet spredning og legene i Norge uttrykte tydelig at Janicke måtte nyte denne sommeren. Hun og familien bestemte seg da for å gi henne en ny sjanse med behandlinger i Tyskland.

Det ble samlet inn mye penger til Janicke og hun fikk en stor sum fra Meretes innsamling. I tillegg har familien selv betalt mer enn halvparten av behandlingene.

I september 2015 begynte Janicke å reise til Tyskland. Hun tok lokal cellegift og en serie med cyber knife (presis stråling). Janicke kunne ikke få noe av dette i Norge. I tillegg hadde hun flere reiser til Arcadia, der jobber de med menneskene på alle plan; kunnskap om sykdommen, helse, ny forskning, fysisk aktivitet, massasjer, fremtidsplaner, fremtidshåp, kreativitet og meditasjoner var viktige deler. I tillegg ble det gitt mange behandlinger som er vitenskapelig dokumentert til å drepe kreftceller og styrke immunforsvaret. Disse behandlingene kunne hun heller ikke få i Norge.

Janicke ønsket den siste tiden igjen å få takket for alt som var gitt henne. Hun sa:

«Mamma, det er så utrolig sterkt og rørende, jeg kan ikke beskrive hvor takknemlig jeg er for at så mange mennesker har støttet meg økonomisk for å gi meg en mulighet som ikke finnes i Norge.»

Janicke hadde mange allergier, men var mest «allergisk» mot at folk syntes synd på henne.

«Livet mitt er ikke trist og forferdelig mamma. Folk skulle bare visst hvor mye fint jeg opplever og lærer.»

Det så riktig håpefullt ut en god stund, kreften ble holdt i sjakk, men ikke bare det, etter år med ME fikk Janicke mer energi. Hun fikk blomstret og utfoldet seg til stor glede for familie og venner dette siste bonusåret.

I midten av oktober ble det funnet spredning til hjernen. Janicke reiste så altfor tidlig, kreften var aggressiv og kroppen klarte ikke mer. Hun var veldig syk den siste tiden, men hadde så mye å gi i sine våkne stunder. Overveldende for oss som var hos henne. Hun øste av sin kjærlighet. Det strømmet en varme og et lys fra henne som rørte oss dypt i hjerteroten.

Familien takker også hjemmetjenesten i Lier som gjorde en fantastisk jobb og oppfylte Janickes sterke ønske om å få være hjemme.

Tusen takk til hver og en av dere som har bidratt til Janicke. Deres hjelp var ikke forgjeves. Overlegen på Radiumhospitalet beskrev Janicke som en solskinnshistorie, og måtte innrømme at hun trodde at det var behandlingen i Tyskland som gjorde henne så godt.

Janicke ble ikke gammel, men resultater kan være mer enn antall år. Deres bidrag gjorde at Janicke fikk jobbet med sykdommen og seg selv på mange måter som ikke ville vært mulig her i Norge. Familien er dypt takknemlig, så vit i hjertene deres at dere gav Janicke en fantastisk gave.

«Et hjerte slutter å slå sine myke slag

Det ble så underlig stille i dag

Borte er lyden av smilet

som omfavnet alt og livet.

Så lys, så klok, så full av fred

som om det kom fra et annet sted.

En reise er en fødsel på ny,

når sjelen skal finne nytt ly.

På et sted bortenfor

men samtidig innenfor,

vår nærhet

i landskapet av kjærlighet»

DEN SISTE SOMMEREN: Janicke sammen med søsteren og onkelen etter at de hoppet i fallskjerm i sommer.

DEN SISTE SOMMEREN: Janicke sammen med søsteren og onkelen etter at de hoppet i fallskjerm i sommer. Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags