Helsenæringsklynge - drøm eller mulighet?

TANKER OM HELSEKLYNGE: TESS-gründer Erik Jølberg er ikke like entusiastisk som Buskerud og Drammen Høyre når det gjelder den ønskede næringsklyngen for helse på Brakerøya.

TANKER OM HELSEKLYNGE: TESS-gründer Erik Jølberg er ikke like entusiastisk som Buskerud og Drammen Høyre når det gjelder den ønskede næringsklyngen for helse på Brakerøya. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerPolitikere og DTs redaktør kaster seg inn i «kampen» for å få en næringsklynge for helse på Brakerøya og så vises det bl.a. til suksessen Oslo Cancer Cluster. Undertegnede har erfaring fra etablering av Subsea Valley, som ble Norges største næringsklynge på 3,5 år.

LES DEBATTINNLEGGET FRA KRISTIN ØRMEN JOHNSEN HER: Mulighetene for helsenæring ligger der på Brakerøya. Vi må gripe dem nå.

LES DTS POLITISKE REDAKTØRS LEDER HER: Kristin har en sykt bra drøm

Nå er det arbeidet med Water Valley som står i fokus, og den fikk en raskere og større oppslutning fra oppstarten enn budsjettert. Hva var årsaken til suksessene?

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

I Subsea Valley fikk vi etter hvert med oss verdens tre største på subseateknologi. Aker Solutions, FMC Technologies og General Electric som til sammen hadde mer enn 70 % av verdensmarkedet satt rundt samme bord. I Water Valley ble det samlet ressurser fra entreprenør Albert Hæhre, Glitre Energi, Høyskolemiljøene og TESS. I begge tilfeller representanter fra ledende miljøer, og fine lokomotiver.

Kommunene har dessverre vist liten interesse for forannevnte næringsklynger (med hederlige unntak fra Drammen og Svelvik).

NHO var i tillegg en viktig «symbolsk» støtte i Subsea Valleys etableringsfase, og Buskerud fylkeskommune bidro med et mindre beløp. Og hvem står bak Oslo Cancer Cluster? Gjør en liten undersøkelse. Har vi tilsvarende ressurser i Drammen?

Hvis ja, hvorfor ikke starte helseklyngen med en gang?

Hvis nei, vi har ikke de menneskelige og faglige ressursene, tenkes det å lokke ressurser fra Oslo til Drammen med nærheten til tog og havn med tilhørende støyende og forstyrrende miljøer? «Toget» for forskning og utvikling gikk da man sa nei takk til de fantastiske områdene på Gullaug.

I tillegg må vi huske at Norge er et lite land, og det vil være fundamentalt galt å splitte det eneste skikkelige miljøet vi har på helsesektoren.

Samtidig må vi også merke oss Fellesforbundets viktige innspill gjengitt i DT 18. april. Vi må forsvare mulighetene for industriarbeidsplasser og næringsarealer, og tilgangen til dypvannskai vil være fordelaktig for både testing av undervannsutstyr og eksportrettede aktiviteter.

Jeg stiller gjerne i debatten om næringsklynge på Brakerøya.

Mister fantastene etter hvert troen, deler jeg gjerne mitt livsmotto med dere: Mister du motet, så ta det opp igjen. Inspirert av påsken tilføyes: «Det er ingen skam å snu i tide».

Det kan også være lurt å studere konkurrentene som diskuterer helseteknologi på en stor konferanse i Oslo den 25. april med Oslo Med. Tech. som partner og deltaker i den årlige kampen om 8 milliarder til helseforskning.

NOEN AKTUELLE NYHETSSAKER FRA DT.NO:

* Irene tok heldigvis en nærmere kikk på parkeringsboten før hun skulle betale den

* Makani vil hjem til Iran

* Lynlufting av hund

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags