Nei, jeg snakker ikke om det amerikanske presidentvalget denne gangen, men om pelsdyrnæringen og Stortinget.

Forrige fredag stemte nok en gang flertallet (med de blåblå pluss Senterpartiet og KrF) for å opprettholde en næring bygd på dyrplageri. Dette til tross for utallige graverende avsløringer om brudd på dyrevelferd.

DU KAN FØLGE DEBATTEN I DT PÅ FACEBOOK.

Bilder av sårskader og avbitte lemmer er slående og gjør oss vondt. Men dette er ikke det verste.

Som naturfilmskaper i en mannsalder har jeg jobbet med ville dyr på nært hold og prøvd å skildre deres naturlige liv på film. Jeg har sett hva de har av instinkter og krav til liv og utfoldelse.

For at næringen skal være lønnsom, puttes mink og rev inn i trange bur med netting på nesten alle kanter. Dette gjøres med dyr som har kort historisk og avlsmessig vei til husdyr (også kalt domestisering). De har fortsatt mye ville gener i seg.

Aner dere hvor store jaktmarker og revir et mårdyr som minken har? For ikke å snakke om reven?

LES OGSÅ: Kan pelsdyrnæringa ha ei berekraftig framtid?

Vel, hadde det hjulpet om dyret var fullstendig domestisert, altså et «innarbeidet husdyr»?

Spør en hundeeier. Hadde han eller hun puttet hunden sin inn i et bur på rundt en kvadratmeter og latt den være der hele livet – med potene i nettingen hele døgnet?

Jeg er bondevenn og ønsker næringen generelt alt godt, og det skal jeg jobbe hardt for som eventuell stortingsrepresentant.

Men denne næringen må dessverre avvikles; den betyr lite for landbruket som helhet, og brukeren må gis støtte til omlegging.

Det er best for alle parter, og så for oppdretteren. Pelsdyrnæringen setter hele landbruket i vanry. Sjelden ser vi Stortinget så til de grader i utakt med folkemeningen. 136.000 underskrifter mot pelsdyroppdrett i Norge ble overlevert regjeringa forrige uke.

Hva skal til for å stoppe denne galskapen?

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* Ingen faglig grunn til flytting av øyeavdelingen

* «Det er en grense for hvor mange og store nasjonale veiprosjekter som skal trekkes inn i, og gjennom, noe av det beste arealet i vår region»

* Skal vi virkelig ødelegge denne nydelige perlen av et friområde?