Gå til sidens hovedinnhold

Terror skaper debatt

Artikkelen er over 6 år gammel

Jeg er en av dem som benyttet muligheten til å legge et slør av det franske flagget over mitt profilbilde på Facebook for å vise min deltakelse med de som ble rammet av terroren i Paris.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Som tekst til bildet, skrev jeg:

«At jeg viser min deltakelse med et slør av det franske flagget betyr at jeg kjenner nærhet til de rammede – fordi jeg har vært i Paris flere ganger og nytt alt de har å by på av mat, vin, kunst og kultur, og at menneskene der likner de jeg ser rundt meg der jeg bor.

Det betyr ikke at jeg ikke synes at alle menneskeliv har like stor verdi, eller at katastrofer i andre deler av verden ikke trenger oppmerksomhet og deltakelse.

Det er menneskelig å bry seg mest om dem som likner seg selv eller steder man er knyttet til og folk som bor der – og vise mer deltakelse jo nærmere oss katastrofen skjer.

Som svar på et annet innlegg på FB hvor en spurte: «Hvor f… er balansen i medias dekning av viktige hendelser som utspiller seg i verden vi alle deler og lever i?» svarte jeg:

«Er det ikke naturlig at mediene dekker det som skjer nærmest der de selger aviser? Hvor mye dekker mediene i Asia, Afrika og Australia det som skjer i Europa? For egen del: Jo nærmere meg og mitt ting skjer, desto større engasjement og deltakelse viser jeg. Gjelder ikke dette flere enn meg, tro? Og jo mer lokal avisa er, jo mindre geografisk radius er stoffet hentet fra. Det er synd at jeg som et gjennomsnittsmenneske har disse begrensningene. Det vil ikke si at sånne som jeg ikke anerkjenner menneskeverdet til de som er lenger unna meg både geografisk og kulturelt.»

Til slutt: I mine begrensninger ligger også min menneskelighet og derved min verdighet. Først når jeg kan hjelpe meg selv og mine nærmeste kan jeg vende blikket utover og se hvor langt jeg rekker med de ressurser jeg har.

En ting til: Facebook, som global aktør, burde hatt alle flagg tilgjengelig så folk kunne velge hvilket de ville bruke for å vise sin deltakelse og sorg – ikke bare det franske.

Kommentarer til denne saken