Skal jorda oppføre seg akkurat slik våre nålevende generasjoner er vant til å oppleve?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerMiljø og klima  –  dette er to begrep som lett sammenblandes.

Miljø er noe vi alle vil beskytte. Det er å forhindre forsøpling ved tankeløse handlinger. Det har med holdninger å gjøre. Menneskeskapte holdninger.

Klima, derimot, har stort sett ikke noe med holdninger og menneskers oppførsel å gjøre  –  mener mange! Mange andre mener derimot at menneskene også har skyld i klimaet. FNs klimapanel IPCC (og tilhørende politikere) mener at menneskene tilfører jorda CO₂ og andre gasser, som i sin tur påvirker temperatur og vinder og nedbør. Dette bør vi bare slutte med, for da blir jorda slik som den skal være!

Ja, nettopp  –  hvordan skal egentlig jorda være? Er det noen erklært fasit på et omforenet klima? Skal jorda være slik at vi hver vinter får en meter snø med blå-swix-føre i 3 måneder? Skal jorda være slik at det alltid er passe varmt badevann i «Syden»? Skal nedbør som regn og snø alltid komme i en passende mengde, slik at vi ikke får flom eller tørke? Kort sagt: Skal jorda oppføre seg akkurat slik våre nålevende generasjoner er vant til å oppleve? Ethvert avvik fra dette synes å føre til krav om å stenge oljen og gå over til naturalhusholdning (hver mann sin grønnsakhage).

LES OGSÅ: Regjeringen vil forby engangsplast i 2020

Nå har jeg forstått at faktisk ikke alle vitenskapspersoner er enig med IPCC. Noen har funnet feil i en del rapporter og beregninger. Noen av disse feilene er innrømmet, og noen ikke. Noen vitenskapspersoner har valgt å tre ut av IPCC-«familien», fordi de føler seg utmanøvrert. Er det faktisk slik at den ene forskeren ikke kan godta den andre forskerens motsatte konklusjon? Er det slik at det her i verden bare er en eneste sannhet (religion)? HC Andersen pekte også på denne ene sannheten om keiserens nye klær!

LES OGSÅ: Tores (37) Facebook-innlegg tar helt av – nå håper han folk skjerper seg

I et demokrati er det altså flertallet som bestemmer. Dette flertallet kan være overbevist om sine standpunkter, eller kan være manipulert (kfr. HC Andersen eller Henrik Ibsen). Uansett bør alle syn få lov å fremkomme uten å bli trakassert av dem med motsatt holdning. Den oppleste og vedtatte Parisavtalen har samlet et politisk, «religiøst» flertall. Og så er det altså noen fritenkerland som ikke har lagt seg flate (USA, Kina, Russland bl.a.).

Jeg synes at vi alltid bør ha et kritisk synspunkt på alt som minner om enstemmighet (99 % oppslutning i presidentvalg f.eks.). Derfor bør ikke IPCC-konklusjoner få bli stående som «hogd i stein», men som menneskeskapte meningsytringer.

LES OGSÅ: – Lekeplassen har blitt oppsamlingsplass for forurenset snø. Nå er det verre her enn på fem år

Om IPCC hadde eksistert i en fjern fortid, ville den nok ha vedtatt at mammutene ikke skulle utryddes, og at Svalbards skoger måtte bevares.

«Alle mennesker er like, men noen er likere enn andre!»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags