Gå til sidens hovedinnhold

Verdivalg i en flyktningtid

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er vitne til den verste humanitære katastrofe på mange tiår. Det er slik at vi nesten ikke makter å ta det inn over oss den lidelsen vi er vitne til. Mange av oss kjenner på fortvilelsen over verdens ledere og FN som ikke makter å gjøre noe.

Kan vi bidra med noe i denne situasjonen?

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER.

Å hjelpe i nærområdet, som har vært regjeringens hovedbudskap, er absolutt påkrevet. Men, når vi vet hvilke tilstander nærområdet er i; folk fryser i hjel i Hellas, tilstanden i flyktningleirene er ubeskrivelig og mange drukner fortsatt i Middelhavet, hva da?

Her i Norge sitter noen av disse flyktningene som har vært så heldige å få opphold her hos oss.

LES OGSÅ: Trist å legge ned asylmottak

Nå ber IMDI, som styres av statsråd Horne fra Frp, kommunene om å bosette disse flyktningene så de slipper å sitte innestengt i mottak. De trenger å bli integrert for å starte livet på nytt. Øvre Eiker kommune er bedt om å ta imot 45 flyktninger i 2017. Administrasjonen sier at det skal vi klare. Øvre Eiker har et velutviklet integreringsarbeid og mange frivillige gjør mye for å hjelpe nyankomne inn i samfunnet. Ordføreren har vært i Oslo og skrytt og fått skryt av integreringen i Øvre Eiker.

Saken kom opp i siste kommunestyre. Høyre, KrF og Frp gikk imot rådmannens innstilling og vedtok at kun 25 skal få bli bosatt i Øvre Eiker neste år.

LES OGSÅ: Biblioteket er en arena for integrering

Opposisjonen med Ap, Sp, SV og MDG er mildt sagt skuffet over posisjonen. Deres argument er en avtale de har gjort med Frp om å kun ta imot 80 flyktninger i denne fireårsperioden. I debatten hevdet Høyres Hans Kristian Sveaas at vi ikke ønsker tilstander i Norge lik den de har i Sverige.

Dette er ren skremsel. Vi har en streng innvandringspolitikk som har ført til at svært få flyktninger kommer til Norge i dag.

I den situasjon vi har beskrevet ovenfor, er det mange av oss som mener Norge og Europa gjør altfor lite for å rekke ut en hånd til fortvilede flyktninger som lever i stor nød i Hellas, leirer i Libanon og Tyrkia.  Det miste vi kan gjøre er å ta imot de vi er bedt om å bosette og som har fått innvilget opphold her.   

Høyre og KrF påpeker at de brøt sin «handlingsregel» i fjor da vi enstemmig gikk for å ta imot 50 flyktninger.

LES OGSÅ: Dette er Rahmatullah

Da var det stor tilstrømning av flyktninger til Norge. Også i år dreier det seg om å rekke hånd til mennesker som har det vanskelig. De har flyktet fra en brutal krig og søker trygghet og et nytt liv hos oss. Tidligere ordfører Anders Werp var stolt over å kunne kalle Øvre Eiker en «verdikommune» med et «verdimanifest». Det er når vi står overfor store utfordringer at vi skal prøves på om verdiene våre er bærekraftige.

Vår utfordring til Høyre og KrF: Hva er grunnen til at Høyre og spesielt KrF lot seg binde av Frp til en avtale som til de grader dreier seg om partienes verdisyn?

Vi i opposisjonen, og vi vil tro både Høyre og KrFs velgere, er interessert i å høre hva deres representanter har å si til denne avtalen og sin stemmegivning i siste kommunestyre. De politiske avtalene og den stemmegivningen vi gjør, avspeiler våre verdivalg.

At politikk dreier seg om kompromisser er vi klar over, men spørsmålet blir hva vi er villige til å kompromisse med.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* Punktum finale

* Dyrevelferd – et felles ansvar

* Saklig debatt er bra!

Kommentarer til denne saken