At tenåringer påvirkes av det jevnaldrende gjør og sier, og det de ser i media, er det stor enighet om. Og ofte skjer det til stor irritasjon og bekymring for foreldre, selv om denne påvirkningen stort sett ikke byr på problemer. Men når det kommer til temaet selvmord, er det all grunn til at vi som voksne skal engasjere oss mer enn ellers.

Det er nemlig ikke uten grunn at mange foreldre og fagfolk er bekymret for den svært omdiskuterte Netflix-serien «13 Reasons Why».

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Den forteller historien om Hannah, som tar livet av seg, og etterlater seg 13 kassetter – en til hver av dem hun mener bidro til at hun ikke orket å leve lenger.

Bekymringene er knyttet til smitteeffekten serien kan ha, og at serien kan få sårbare tenåringer til å vurdere eller forsøke selvmord som en vei ut av en fortvilet situasjon.

Studier viser at selvmord tar flere liv blant unge voksne i Norden enn trafikkulykker, overdoser og kreft. Det er også ti ganger flere selvmordsforsøk enn gjennomførte selvmord. (Folkehelseinstituttet). Studier viser økt sannsynlighet for at tenåringer begår selvmord når de hører eller leser om et annet selvmord, eller når en skolekamerat begår selvmord.

 

Mest sannsynlig har ungdommen din allerede sett, og garantert snakket med jevnaldrende om «13 Reasons Why». Det betyr på ingen måte at en samtale med deg som voksen er overflødig.

For i motsetning til den norske ungdomsserien «Skam», som også tar for seg tabubelagte og vanskelige temaer, byr ikke «13 Reasons Why» på gode løsninger og alternativer å handle ut ifra, og den formidler heller ikke det viktige håpet vi vet at særlig sårbare unge trenger.

Derfor har jeg laget noen tips som kan hjelpe deg på veien til en god og viktig samtale:

Hannahs følelser og reaksjoner er vanlige. Det er utrolig mange unge som føler at de ikke passer inn, som opplever mobbing eller har problemer med kjæresten.

Likevel føler mange unge at de er den eneste som ikke fikser livet sitt, og at de er alene om å ha det sånn.

Å snakke om akkurat dette, kan bidra til å sette ting i perspektiv, og samtidig gi deg en anledning til å understreke at:

Det finnes andre og bedre løsninger enn selvmord! Uansett hvor håpløst og vondt livet kan oppleves, så er det alltid noe som kan gjøres, og det er alltid noen som kan hjelpe.

Ting kan bli bedre – med mindre du er død. Men for å få hjelp, må du la noen vite at du trenger det. Voksne er dessverre ikke tankelesere, selv om vi liker å tro det.

Hvis du begynner å tenke på selvmord; fortell det til noen!

Den beste «noen», er noen som kan hjelpe deg, eller hjelpe deg å skaffe hjelp. Noen kan være foreldre, lærere, helsesøster eller sosiallærer, men egentlig er det ikke så viktig hvem du sier det til, bare du forteller om det.

Hvis du ikke vil snakke med noen du kjenner, kan du ta kontakt med Røde Kors’ ungdomstjeneste Kors på halsen, eller Hjelpetelefonen til Mental helse.

Hvis noen du kjenner sier at de tenker på selvmord, skal du ta det alvorlig. Ikke avfei det som en spøk eller at vedkommende sikkert bare har en dårlig dag. Hjelp dem å skaffe seg hjelp, eller varsle voksne som kan gjøre noe.

Du bør også reagere om du ser at noen er tristere enn de pleier, at de isolerer seg eller på annen måte oppfører seg slik at du blir bekymret.

Hvis det viser seg ikke å være noe alvorlig, vil de uansett vite at du er en som bryr deg, noe som bringer meg over til det siste, viktige du bør snakke med ungdommen din om:

Vi har alle kraften til å hjelpe – eller såre – andre hver eneste dag. Menneskene rundt Hannah forsto ikke hvor mye de såret henne, eller hvordan de kunne hjelpe henne.

Ord og handlinger som virker betydningsløse i øyeblikket, kan være fullstendig ødeleggende. Vennlige ord og små handlinger som virker selvsagte for deg, kan utgjøre en stor forskjell for en som strever. Bruk serien til å snakke med unge om at vi alle har ansvar for hvordan andre rundt oss har det, og hvordan vi kan ta bedre vare på hverandre.

Ikke bare vil det bidra til å gjøre ungdommen din til et bedre menneske – men det vil kunne redde liv.