Får foreldrene mine vite hva jeg snakker med legen om?

Foto:

Av
DEL

MeningerJeg er en 17 år gammel jente som har slitt med psykiske problemer en stund. Mine foreldre vet ikke hvor vanskelig jeg har det, og jeg orker heller ikke å snakke med dem nå. Helsesøster på skolen har bedt meg kontakte fastlegen min og få en henvisning til psykolog. Hva betyr en henvisning, og kan jeg ordne dette uten at foreldrene mine får vite om det?

I Norge har vi en helserettslig myndighetsalder på 16 år. Det betyr at når du har fylt 16 år, bestemmer du selv hvem som skal få informasjon om din helsesituasjon, og hva de i tilfelle skal få vite.

Dette er pasient- og brukerombudet

  • Det er et Pasient- og brukerombudskontor i hvert fylke
  • Vi gir råd og veiledning om pasient- og brukerrettigheter – både i kommunene og i sykehusene
  • Vi hjelper deg å skrive og formidle spørsmål og klager
  • Vi kan være med på dialogmøter for å finne gode løsninger for deg
  • Du får gratis hjelp hos ombudet
  • Du kan ta kontakt anonymt
  • Vi har taushetsplikt
  • Vi avgjør ikke saker og har ingen sanksjonsmyndighet

Helsesøster, fastlege, sykehus, psykologer og alle som jobber på disse stedene, har taushetsplikt om forhold som gjelder deg. Det vil si at de må holde opplysninger om deg hemmelig for andre. Du kan derfor trygt bestille time hos fastlegen din og møte til en samtale der uten å være redd for at foreldrene dine skal få informasjon om besøket, eller få vite hva dere snakket om.  Du kan også møte både til vurdering og behandling hos psykolog uten at dine foreldre får informasjon.  Selv om de får mistanke om at du har kontaktet noen, kan de ikke få det bekreftet før du har sagt ja.    

Det er et unntak fra dette: Dersom det er helt nødvendig at foreldrene dine får informasjon for å kunne ta vare på deg slik de har plikt til fram til du fyller 18 år. Det kan være aktuelt om du blir innlagt på sykehus med en livstruende sykdom eller skade. Dersom foreldrene dine får slik informasjon når du er mellom 16 og 18 år, får du alltid beskjed om at de er orientert.

Når du kommer til fastlegen, vil han eller hun vurdere om det skal sendes det som heter «henvisning» til psykolog.  Dette er en bestilling der fastlegen skriver hvilke problemer du har, og hvorfor du har behov for hjelp. Vi har både private psykologer og offentlig ansatte psykologer som jobber ved Distriktspsykiatrisk senter (DPS).  Henvisningen skal vurderes i løpet av 10 virkedager (2 uker). Svaret sendes i posten hjem til deg, ofte i en konvolutt med logo.  For å unngå spørsmål fra foreldrene dine, kan du bli enig med fastlegen om at svaret på henvisningen skal sendes direkte til fastlegen og ikke til deg. 

Det er ofte litt ventetid, men de fleste får time innen 2-3 måneder. Det er ofte lengre ventetid hos de private psykologene enn hos de offentlige. Du må betale en egenandel, både for timen hos fastlegen og hos psykologen fram til du får frikort. Du kan lese mer om grensene for frikort på www.helsenorge.no

Har du spørsmål til pasientombudet?

Pasient- og brukerombudet mener det er viktig at du vet hvilke rettigheter du har som pasient eller bruker. Kunnskap gjør det lettere for deg å kontakte hjelpeapparatet og vite hva du har rett til eller hva du kan be om når ting er uklart eller vanskelig. Vi vil derfor svare på spørsmål og problemstillinger som gjelder helse- og omsorgstjenestene her i avisen. Har du spørsmål? Send dem til oss på e-post: buskerud@pasientogbrukerombudet.no eller i brev.  Mer generell informasjon finner du på www.pasientogbrukerombudet.no

Det er mange unge som har psykiske vansker, som for eksempel angst, depresjon og søvnproblemer. Det er alltid viktig å be om hjelp så tidlig som mulig! Samtaler med noen utenfor vennekretsen, kjæreste eller familien kan være til stor hjelp.  De som jobber med dette vet hvilke verktøy og metoder du kan bruke for å takle det du opplever som vanskelig.     

Å holde en behandling hemmelig for foreldrene dine over tid kan være krevende for deg. Dette er også noe fastlege, psykiatrisk sykepleier eller psykolog kan snakke med deg om, og finne gode løsninger på i samarbeid med deg.  

Kommunen du bor i kan også hjelpe deg med mindre psykiske vanskeligheter. 

Det kan være lurt å be fastlegen snakke med helsesøster for å finne ut hva som kan være nyttig for deg.

LES TIDLIGERE SPALTER FRA PASIENTOMBUDET HER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags