Gå til sidens hovedinnhold

I skyggen av Martinio

Artikkelen er over 6 år gammel

Å hoppe etter Wirkola har aldri vært særlig enkelt. Det er nesten dømt til å bli nedtur. Men fristelsen til å sette utfor er likevel stor, enten man heter Bardal, Moyes eller Nielsen.

Kronikk: Dette er ikke en artikkel om Martin Ødegaard – egentlig. For det har vært skrevet uendelig mye om drammensgutten, og superlativene har haglet fra alle hold.

Derfor skal vi ikke gjenta her at Ødegaard er et unikt talent, at han bare er 15 år, at han er yngste debutant på Strømsgodset og landslaget, at han er yngste målscorer i Tippeligaen og at Europas toppklubber slåss om ham. Nei, alt dette er sagt mange ganger før, så det skriver vi ikke mer om … Men i skyggen av Martinio har det skjedd mye i Godset.

LES OGSÅ: Nå settes hele Strømsgodset på prøve

Etter fjorårets enorme suksess var mange spent på hva 2014 ville bringe. Og la oss slå fast én ting: Kjedelig er det ikke blitt rundt Godset. Store hendelser som Deilas farvel, Nielsens inntog, DnB som generalsponsor, spennende nysigneringer og en heftig debatt rundt spillestilen, – alt dette har preget året, men det har skjedd i skyggen av Martinio.
Det måtte vel bare skje at vi mistet Ronny Deila. Avgangen kom allikevel brått og høydramatisk på oss. Et lite forvarsel hadde vi dog fått da det gikk rykter om overgang til Malmö.

Svenskehandel ble det imidlertid ikke noe av, men 9. juni var det allikevel slutt. Med en blomsterkvast i hånden vinket Deila til publikum – på betryggende avstand. En uhyre enkel, men effektfull seremoni. Det hadde sine grunner.

Deilas elleve kamper i 2014 ble ikke helt som vi husket det fra året før. Men så var også det store samtaleemnet på puber og i hjem i Drammen de store skadeproblemene, ikke minst fraværet av den bunnsolide stopperduoen Madsen/Horn. I tillegg var nok fraværet av Stefan Johansen det som var aller mest påtakelig. Derfor slet Deila med å få festspillet til å sitte skikkelig på vårparten.
 Rett nok var også nye spillere kommet inn og var beskrevet med store ord. Abu var tilbake, Olsen og Junior fra Inter og Everton var på plass, og på benken satt en 15-åring fra Bragernes som nå fikk sin tippeligadebut. Men årets vårsesong gikk, som vi vet, litt på tverke, og derfor var det høyst imponerende at Ronny Deila, da han tok farvel i juni, kunne gi fra seg et lag på 2. plass. Det skjedde i den gryende skyggen av Martinio.

LES OGSÅ: Mini forstår ikke hva som skjer med Godset

 Å hoppe etter Wirkola har aldri vært særlig enkelt. Det er nesten dømt til å bli nedtur. Men fristelsen til å sette utfor er likevel stor, enten man heter Bardal, Moyes eller Nielsen. For å få trene et topplag er vel uansett noe man sjelden sier nei til. Og Godset-2014 er et topplag. Til tross for tap av noen spillere er det også kommet hele seks nye. Dermed var utgangspunktet godt da David Nielsen overtok. Men det hele har nærmest skjedd i skyggen av Martinios inntreden på Marienlyst.

David Nielsen gjorde det stort med 2. divisjonslaget Nest Sotra før han ble hentet til Godset. Mannen elsker treningsfeltet og er en karismatisk, sterk og god leder. Men etter sine 14 første offisielle kamper står han med fem seire, én uavgjort og åtte tap etter kampen mot Brann. Hjemme er det blitt to seire, én uavgjort og fire tap (inkludert Steaua-kampene).
Det er kanskje ikke godt nok til å tilfredsstille drammenspublikummet, men heller ikke Ronny Deila var særlig heldig i starten. Alle i Drammen håpet – og håper – på storsuksess for Godset og trener Nielsen, men starten har vært kronglete og har gitt rom for meningsutveksling blant supporterne. Det er sunt og naturlig med debatt.

LES OGSÅ: Godset ute av medaljekampen

Hvilken plassering vi får i 2014 gjenstår å se. Men trolig blir det et sted mellom 2. og 7. plass. David Nielsen har vært trener rundt tre måneder og har ønsket å sette sitt preg på Godset, men det skjer faktisk i skyggen av Martinio.

Det er morsomt når dyktige spillere utenfra kommer til Strømsgodset på permanent basis. Men aller mest elsker vi at klubbens egne talenter slår ut i full blomst. Og de er mange.

I vannskorpen lurer stortalenter som Viktor Wikheim, Magnus Moldjord, Jørgen Oland og mange flere. Noen svært unge spillere, som Gustav Wikheim, føles allerede som godt etablerte. Han åpnet sesongen storveies, men har senere vært noe variabel. Men Wikheim på sitt beste er herlig offensiv og en mann vi venter oss mye av. Martin Rønning Ovenstad var bunnsolid inntil kyssesyken ødela det meste av sesongen.

I 2015 vil han dominere. Det flommer nærmest av talenter fra yngre årskull, og flere har startet sitt inntog på Godset og Team SIF. Men de merker alle at det skjer i skyggen av Martinio.
Godset var lenge uten hovedsponsor. Men så kom landets største bank, DnB, på banen. I sommer var avtalen et faktum.

LES OGSÅ: Supporterne stoler på Nielsen

Et fantastisk scoop var det. Men for hvem?

Jo da, klubben var nok svært fornøyd med å ha fått avtalen med DnB på plass, men kanskje er det banken som nå kan glise aller bredest?

Det som så ut som årets smell for DnB da Deila trakk seg, ble nærmest over natten forvandlet til noe eksplosivt og fantastisk. De hadde inngått avtale med et Godset der et unikt talent og flott menneske, Martin Ødegaard, var blitt helt sentral. Jeg antar derfor at bankens folk nå spekulerer på hvordan de best kan få nytte av Martin Ødegaard – før han forlater oss. Det må være århundrets flaks, beste timing eller plan.

Derfor blir 2014 Martin Ødegaards år. Alle andre begivenheter, oppturer og nedturer, diskusjoner, talenter og spillerkjøp må leve med å foregå i skyggen av Martinio.

LES OGSÅ: - David er vår mann

LES FLERE MENINGER OG INNSPILL
 

Kommentarer til denne saken