Drammen er godt rustet til å huse den nye Politihøgskolen.

Av
DEL

MeningerRegjeringen ønsker å flytte flere statlige arbeidsplasser og utdanningsplasser ut av Oslo. Omkringliggende bysentra kan med fordel avlaste Oslo i så måte. Politihøgskolen har for lengst vokst seg ut av lokalene i Oslo og diskusjonen og dragkampen er i gang med hensyn til hvor den nye høgskolen skal lokaliseres.

Det er mange argumenter for at Drammen er et godt alternativ:

Beholde politifaglig kompetanse

Politihøgskolen har i dag en meget høy kompetanse knyttet til forskning og akademia. Drammen er en halv times reisetid fra dagens politihøgskole med tog hvert 10. minutt og det er behagelig pendleravstand mot pendlerstrømmen. Dette vil kunne gjøre det enklere å beholde høgskolens kompetanse, også de medarbeidere som ønsker å fortsette å bo i Oslo-området.

Gjennom samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge, vil en ikke bare kunne beholde dagens kompetanse, men også oppnå synergier i samarbeid med andre akademiske miljøer.

Drammen har plass

Drammen har hatt en rivende sentrumsutvikling i mange år, men det er fortsatt plass til en helt ny og topp moderne politihøgskole i gangavstand fra jernbanestasjonen og innenfor det området som defineres som Campus Drammen.

Det er også rom for å etablere overnattingsfasiliteter og leiligheter for studenter og tilreisende seminardeltakere og forelesere.

Drammen vil dekke politistudentenes behov

Området hvor det vil kunne være aktuelt å bygge den nye Politihøgskolen ligger nært til de populære rekreasjonsområdene og turstiene langs Drammenselva. Det er rikelig med treningsfasiliteter ikke langt unna, så som Drammenshallen, Drammensbadet og Marienlyst stadion, samt en rekke treningsstudioer.

Drammensmarka er lett tilgjengelig og innbyr til rekreasjon, mosjon og friluftsliv – sommer som vinter.

Samarbeid med universitetet

Universitetet i Sørøst-Norge har flere fag som er relevante for Politihøgskolen. Det undervises i ledelse, økonomi og administrasjon, samt internasjonale konflikter og menneskerettigheter.

Drammens flerkulturelle kompetanse

Drammen er en moderne by med rundt 100.000 innbyggere i den nye kommunen, priset for sin byutvikling de siste tiårene. Byen har en stor andel innbyggere med innvandrerbakgrunn, den høyeste andelen utenfor Oslo. Drammen er også den eneste norske byen utenfor Oslo som kan sies å ha en innvandrerbydel.

I bydelen Fjell har rundt regnet 80 prosent av innbyggerne innvandrerbakgrunn. I motsetning til i tilsvarende bydeler i en rekke andre byer i Europa, er Fjell en populær bydel med svært lav kriminalitet og høy grad av trivsel. Dette skyldes blant annet målrettet arbeid gjennom flere tiår, og et nært samarbeid med for eksempel politiet.

Drammen har også høy kompetanse på kriminalitetsforebyggende arbeid.


Knutepunkt Drammen

Ingen i Drammen trenger å studere rutetabellen før de skal ta toget til Oslo. Togene går hele tiden. Drammen er også et trafikknutepunkt for hele Østlandet, med lett atkomst fra både Sørlandet (E18 og Sørlandsbanen) og Vestlandet (E134 og Bergensbanen). Når den nye Vestfoldbanen står ferdig om få år, vil også Grenland-området være innenfor pendleravstand til Drammen.

Da vil om lag to millioner mennesker bo innenfor halvannen times reiseavstand fra Drammen.

Flytoget

Reisetiden fra Drammen til Oslo Lufthavn Gardermoen er cirka én time, med buss, tog eller bil utenfor rush. Det er enkel atkomst til flyplassen via Flytoget. Dette gjør det enkelt for gjester, fra inn- og utland, å besøke Politihøgskolen, og tilsvarende enkelt for høgskolens ansatte å pleie sitt nettverk nasjonalt og internasjonalt.

Eksisterende politifaglig miljø

En ny Politihøgskole i Drammen vil være lokalisert i samme bydel som og med kort avstand til Drammen politistasjon.

Et nytt tinghus er på trappene og vil befinne seg rett over elven for Campus Drammen, med enkel forbindelse over gangbrua Ypsilon. Det politifaglige miljøet i Drammen er kjent for sin dyktighet og profesjonalitet.

Ny storkommune

Nye Drammen kommune blir fra årsskiftet landets 7. største, når Drammen, Svelvik og Nedre Eiker slår deg sammen. Den nye kommunen vil ha over 100.000 innbyggere.

Drammensregionen står også foran en betydelig vekst i årene som kommer, noe som vil gjøre regionen mer attraktiv for innflyttere og studenter, og mer interessant for lokalisering av private og offentlige arbeidsplasser. Sammen med nye Asker kommune vil nye Drammen være et tyngdepunkt vest for Oslo med alle de muligheter dette gir.

Et naturlig valg

Denne korte gjennomgangen synliggjør at Drammen er godt rustet til å huse den nye Politihøgskolen. Vi har gode erfaringer med at annen statlig virksomhet flytter til Drammen, for eksempel Husbanken.

Vi har ledige arealer i et av byens mest attraktive områder, hvor det allerede er et godt etablert universitetsmiljø. Politistudentene vil bli tatt godt imot her hos oss.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags