Det var Arbeiderpartiet og AUF som ble angrepet, først i regjeringskvartalet, deretter på Utøya. Det handler selvsagt om politikk.

Av
DEL

LeserbrevJeg har ingen grunn til å bestride at Helga Falch Johannessen (innlegg på DT nett 26. juli) tar sterkt avstand fra terroristens handlinger 22. juli for åtte år siden, og at hun mener at det «ikke finnes et hårstrå av sympati for mannen». Men likevel er det både naivt og kunnskapsløst å hevde at det som skjedde på Utøya 22. juli ikke handler om politikk. For selvsagt handler 22. juli-tragedien om politikk.

Hun forsøker å begrunne sin påstand med at «de unge på Utøya hadde alt det drapsmannen selv aldri hadde hatt: Fellesskap, tilhørighet, gode venner som sammen utforsket politiske tanker, verdisyn og verdensbilde.»

Jeg er helt sikker på at en lang rekke ungdomsorganisasjoner i Norge kunne beskrevet sin aktivitet på denne måten, herunder flere politiske ungdomsorganisasjoner. Men det var Arbeiderpartiet og AUF som ble angrepet – først i regjeringskvartalet, deretter på Utøya. Det handler selvsagt om politikk.

Falch Johannessen overser i tillegg det faktum at terroristen i forkant av de meningsløse drapshandlingene offentliggjorde sitt eget manifest – et politisk grunnlagsdokument som skulle legitimere drapshandlingene. Dokumentet er et langt angrep på alt Arbeiderpartiet og AUF står for. Mener Falch Johannessen at heller ikke det er politikk?

I tillegg er det mange av AUF-medlemmene som overlevde 22. juli-tragedien som jevnlig blir hetset når de legger ut politiske innlegg på sosiale medier. Flere har fått høre at «du skulle aldri overlevd Utøya». Dette kommer fra høyreekstreme miljøer som mange forskere nå mener er på frammarsj i mange land i Europa. Noen trekker også paralleller til de som skjedde på 1930-tallet i flere europeiske land. De høyreekstremes strategi er den samme som alltid: Å skremme folk til taushet. Også dette må bekjempes – og det handler om politikk.

AUF og Arbeiderpartiet mener det er viktigere enn på lenge å forsvare demokratiet og ytringsfriheten gjennom politiske virkemidler. Dette var også hovedbudskapet fra åtteårs-årsmarkeringen av 22. juli for få dager siden, både i regjeringskvartalet og på Utøya. Det er nå på tide å ta et skikkelig oppgjør med hatretorikken og hetsen fra de høyreekstreme. Det er også et politisk valg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags