Gå til sidens hovedinnhold

Utøya-filmen er absolutt nødvendig

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I kommentarfeltene og på ulike internettfora kritiseres Erik Poppe for valget om å lage en film om 22. juli. Mye av kritikken er basert på det faktum at folk føler at filmen kommer for tidlig.

Spørsmålet er om det er det. Er det sju år for lite, eller er sju år for lenge?

«I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet. Vi har valgt å møte hat med samhold. Vi har valgt å vise hva vi står for.»

H.K.H Kronprins Haakon 25. juli 2011

22. juli var en dag som rystet hele det norske folk, terroren var kommet til oss også, vi var også rammet.

77 mennesker ble drept, som følger av ett angrep utført av en mann som ikke bare hatet innvandrere og venstresiden, men av en mann som motsatte seg alle norske verdier. Uskyldige mennesker ble skadet og drept som følger av en ekstremist som ikke stilte seg bak det vi står for.

I fjor kunne vi lese at den norske regissøren Erik Poppe gjorde seg klar til å lage film om angrepet, og på denne fredagen har filmen premiere på kinoer over hele landet.

Filmen mottok blandet respons. Noen roset den opp i skyene og NRKs filmpolitiet ga filmen ett terningkast seks, mens den i dagbladet får en firer. Etter visningen i Berlin ble den både møtt av applaus og buing, det er mildt sagt en film som har fått blandet respons. Og spørsmålet har gått igjen, er det for tidlig?

I 2001 opplevde USA et terrorangrep mot Twin Towers i New York. Allerede året etterpå kom den første spillefilmen om angrepet.

Det er gått hele det sju år siden 22. juli, og først nå kommer den første spillefilmen om tragedien. Jeg mener på ingen måte å hevde at bare fordi andre land lager spillefilmer om sine terrorangrep trenger Norge å gjøre det samme. Det handler bare om å sette det i perspektiv.

Erik Poppe, som har laget filmen om det som skjedde på Utøya denne dagen, har selv sagt at dersom det ikke gjør vondt å se filmen han har laget, er det allerede for sent.

Poppe sier selv at filmen er laget for å minne oss om hvordan høyreekstremisme ser ut, og dette er viktig. De siste årene har ulike land i Europa vært ofre for høyreekstrem terror, og det er derfor viktig å se på høyreekstremisme som en aktuell sak og ett problem som råder over verden i dag.

Jeg husker selv ikke 9/11, men har i senere tid gang på gang blitt minnet på hva som skjedde denne dagen, og jeg mener at det er dette som er viktig med Erik Poppes film.

Det handler ikke om å gni det inn, og strø salt i såret for alle de som ble rammet denne dagen, det handler mer om å spre informasjonen, om hva som skjedde og hvorfor. I dag er det sikkert mange som var for unge til å få med seg det som skjedde den 22 juli, og i fremtiden vil nye generasjoner vokse opp uten å ha følt det selv på huden hva som skjedde den tunge fredagen for så lenge siden. Derfor er det viktig at vi lar ulike mennesker slippe til for å fortelle sin historie, eller bare historien om hva som skjedde denne dagen, for å opplyse de kommende generasjonene om hva som skjedde, og hvorfor.

Jeg vet ikke selv om jeg kommer til å se filmen på kino eller ikke. 22. juli var noe som rammet mange ungdomspolitikere i Norge på den tiden, og også oss som kommer etterpå.

Det jeg derimot vet er at jeg kommer til å se filmen, fordi jeg mener det er viktig at vi som mennesker sprer informasjon om hendelser, både store og små, og jeg tror at denne filmens funksjon ikke er å strø salt i sårene og minne oss om hva som skjedde. Men heller hvorfor det skjedde og hva konsekvensene av ekstreme miljøer kan være.

Det handler ikke om det er for tidlig eller ikke, men det handler om at dette er nødvendig.

LES OGSÅ: Frigitte 22. juli-dokumenter viser at politiet lenge trodde det var flere gjerningsmenn

Kommentarer til denne saken