Denne personstriden kan knuse Drammen Aps håp om å overta Drammen

Av

Eivind Knudsens ordførerambisjon kan knuse Arbeiderpartiets håp om å overta makta i Drammen

DEL

Meninger

Masud Gharahkhani mente å presentere en sterk duo, men endte opp med å presentere to kandidater som synger hver sin sang.

Kamperklæringen fra Eivind Knudsen mot Monica Myrvold Berg kan lamme valgkampen til Arbeiderpartiet.

Drammen Ap har ikke hatt noe godt grep om velgerne siden 2003.

Partiet har spist seg gjennom gruppeleder etter gruppeleder uten at en eneste en av dem har evnet å utfordre Tore Opdal Hansen & co.

Det siste partiet trenger nå er en opprivende strid om hvem som skal få være partiets neste ordførerkandidat.

Ap-rekkene i bystyret jublet som de var på fotballkamp

Høyres regjeringsslitasje i Drammen har vært merkbar for partiet selv.

Og det har ikke manglet på engasjerende saker å utfordre Høyre på:

First House-saken. Marienlyst-saken. Bom-debatten. Byutvikling. Arbeidsplassene som aldri kom til byen. Drammens truede posisjon som regionhovedstad. Korrupsjonssaken.

LES OGSÅ:

Den eneste synlige politiske seieren Knudsen og Ap kan notere seg i siste periode, var da de fikk et varaordførervikariat gjennom loddtrekning.

For potensielle Ap-velgere flest betydde det svært lite at Eivind Knudsen fikk låne ordførerkjedet i noen måneder. Men Ap-rekkene i bystyret jublet som om de var på fotballkamp. Det sier det meste om Aps gjennomslag i Drammen de senere år.

Nå står kampen om topp-posisjonen mellom to ulike kandidater: Et ubeskrevet politisk blad og en yngre heltidspolitiker med et stort nettverk i partiet.

I skyggen står Fredrik Haaning og applauderer Evind Knudsens kamperklæring. Han er den som har mest å tjene på en nominasjonsstrid i Ap.

Monica Myrvold Berg er kvinne. Så langt den eneste som topper noen liste i Nye Drammen. Hun var frisør før hun ble lærer. Hun kan skole, og bør, i alle fall i teorien, ha en appell i nettopp den kjernegruppen av velgere som Ap har mistet fotfestet hos. Inkludert de kvinnene som forlot Ap i fleng etter #metoo og Trond Giske-saken.

Eivind Knudsen er heltidspolitikeren som har vandret gjennom Arbeiderpartiets irrganger fra AUF, via LO, til heltidspolitikerstilling i Drammen. Noen rikspolitiske ambisjoner har han ikke lagt for dagen, men han kan mobilisere tungt blant et bredt nettverk av partikamerater, ikke minst i AUF.

I dette bildet er Knudsens avgjørelse om å kjempe om topp-plassen vanskelig å forstå

Berg er fra Nedre Eiker og arbeider i Drammen.

I Nedre Eiker ligger Ap med brukket rygg etter en særdeles smertefull sammenslåingsprosess.

For politikerne som har stått oppreiste i sammenslåingsstormen i Nedre Eiker, er det viktig at Nye Drammen Ap viser at samarbeidet står i sentrum. Når drammenskandidaten Knudsen vil kjempe mot en Nedre Eiker-kandidat om topp-plassen, kan det også sees som Drammens kamp mot Nedre Eiker.

Det er, uansett hva Knudsens intensjoner er, mer fyr på bålet til alle dem som sa at Nedre Eiker kom til å bli «spist» av Drammen.

Personstrider er ikke uvanlig i politikken. Det er heller ikke uvanlig med et stort antall sårede. De som jobbet for for den tapende part kan miste motivasjonen til å fortsette.

I dette bildet er Knudsens avgjørelse om å kjempe om topp-plassen vanskelig å forstå. Annet enn at han selvsagt har veldig, veldig lyst til å bli ordfører. Og det er selvsagt lov.

Motivasjon og tro på egne evner er essensielle egenskaper for en ordførerkandidat.

Men det spørs om det er nok til å føre et skadeskutt Ap til topps i Nye Drammen.

Og Fredrik Haaning kan smile.

Den som tjener aller mest på personkampen i Ap er Drammen Høyre og Fredrik A. Haaning. Der sluttet man rekkene. Andreas Muri, Svelviks populære ordfører og Haanings fremste utfordrer, er det ingen som hørte noe fra etter at nominasjonskomiteen hadde gjort sitt.

Duoen som Gharahkhani presenterte ville representert en utfordring for Fredrik Haaning. Resultatet av Knudsens kamperklæring kan bli at Haaning møter en redusert motstander.

Mens hovedutfordrer Ap nå bruker alle krefter på å knive internt, kan Høyre bruke tiden på å se fremover.

Og Fredrik Haaning kan smile. Han har allerede vært ordførerkandidat i 108 dager uten en tydelig hovedmotstander.

LES OGSÅ: Liker dårlig kamp om topplassen på Ap-listen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags