Energiselskapene skal vi pinadø beholde!

"...å slakte et energiselskap som siden 1998 har gitt Øvre Eiker et utbytte på 140 millioner kroner, klinger veldig dårlig i mine ører."

"...å slakte et energiselskap som siden 1998 har gitt Øvre Eiker et utbytte på 140 millioner kroner, klinger veldig dårlig i mine ører."

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.For å si det ganske rett ut, Larsen: standpunktet dere har tatt sammen med flertallet i kommunestyret i Øvre Eiker, kler dere særs dårlig. Jeg har på følelsen at mange i Senterpartiet har det vondt i denne saken. Du bruker samme argumenter som høyresida alltid har gjort, enten lokalt eller sentralt.

Til å finansiere annen offentlig virksomhet (i dette tilfelle skoleutbygging) mener de at de kan hente inn kapital fra salg av «en virksomhet som strengt tatt ikke er en kommunal oppgave».

LES TIDLIGERE INNLEGG I DEBATTEN:

* Arvesølv, kommuneøkonomi og skole

* Nei til salg av Øvre Eiker Energi – våkne opp kjære eikværinger!

Skoler er viktig for SV; alle veit at SV er skolepartiet – med stor S. Husk forslagene om maksimaltall for antall elever i klassene som SV foreslår.

Men å slakte et energiselskap som siden 1998 har gitt Øvre Eiker et utbytte på 140 millioner kroner, klinger veldig dårlig i mine ører.

At nett og strømleveranser absolutt burde være viktige samfunnsoppgaver og derfor være på offentlige hender er én ting. En annen er at opptil 30 arbeidsplasser kan forsvinne. Dette later ikke til å bety særlig i vurderingene, verken menneskelig eller økonomisk (de betaler faktisk skatt til kommunen mange av dem).

Står det virkelig så dårlig til med Øvre Eikers økonomi at de må begynne å selge ut egne virksomheter? Så vidt jeg har forstått har kommunen i 17 av de siste 20 år gjort opp regnskap med overskudd.

Det bør være økonomisk grunnlag for å starte utbygging av Vestfossen barneskole. Sett utenfra synes det også underlig at kommunen alltid er på etterskudd med skoleutbygginga i forhold til befolkningsveksten. Når store boligutbygginger blir vedtatt, sier det seg vel sjøl at den lokale skolen fort blir for liten (Hokksund).

At en foretar flere småutbygginger, koster nok mer enn en framtidsretta, større utbygging.

Jo da, kanskje er det riktig som Larsen sier at energiverkets overskudd nå er mindre, og at nettselskaper må være større i forhold til nye krav. Men uansett vil energileveranser ha evig liv, og det vil gi faste inntekter til kommunen. Siden Norge åpenbart er en del av verden (og siden utvekslingene bare skal øke..) vil kraftpriser og etterspørsel etter rein vannkraft også øke.

I denne situasjonen vil altså høyresida (inkl. Sp) vurdere salg!

Sammen skal vi overføre mer penger over statsbudsjettet til kommunene i neste periode, Larsen. Det er ikke minst i kommunene skattepengene skal brukes, til helse og omsorg – og skoler! SV har i mange år plusset på overføringene – og dekket inn dette i sine alternative statsbudsjetter.

Vår levestandard bør tas ut i god velferd og gode offentlige tjenester. Og energiselskapene skal vi pinadø beholde, både lokale, regionale og statlige!

LES OGSÅ: Når det spekuleres i 250 boliger er det grunn til å stusse litt ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken