Markedet kan ikke styre boligbygginga

SKRIBENTEN: Arne Nævra, Buskerud SVs kandidat til stortingsvalget i høst.

SKRIBENTEN: Arne Nævra, Buskerud SVs kandidat til stortingsvalget i høst. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Arianit Pllana fra Buskerud Unge Høyre angriper SVs boligpolitikk i sitt innlegg i DT 5.februar og i avisa den 9.februar.

I det første trekker han til og med opp kommunistkortet.

Det er nok ikke så mange som skremmes av å framkalle kommunistspøkelset om SV i dag slik denne skribenten gjør, så det skal jeg la ligge. Men derimot sier jeg tusen takk til den unge høyre-representanten for å klargjøre hva som er forskjellen på SV og Høyres boligpolitikk.

Situasjonsbeskrivelsen til Pllana er jo grei: 14,5 prosent prisvekst i Buskerud. Jeg legger gjerne til at i følge SSB steg prisene på boliger i Bærum og Oslo 21,7 prosent det siste året!

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Slik boligprisene nå ligger i sentrale strøk, er det omtrent umulig for yngre mennesker, eller folk som vil ha en ny start, å komme inn på markedet – uten solide foreldre, forskudd på arv eller andre gavepakker i ryggen.

Drømmen om egen bolig blir knust for mange.

Et krav på 15 prosent egenkapital ved boligkjøp er for mange håpløst å greie. Det er på denne bakgrunn at SV foreslo å la Staten garantere (gjennom Husbanken) for hele, eller deler av egenkapitalen.

Vi tror dette er langt bedre vei å gå enn å la desperate mennesker forgjelde seg med forbrukslån til skyhøye renter.

Om staten står som deleier, og lånebetingelsene er riktige, vil dette kunne bidra til at kjøperen får boligen sin, men ikke så lett får spekulert med skyhøy prisvekst og videresalg. Det er en slik modell SV ville prøve ut i Bodø.

SVs svar er at vi må ta offentlig styring over boligbyggingen.

Vi ønsker dette gjennom en nasjonal boligplan, offentlige boligbyggeseskap, flere profesjonelle utleieboliger og studentboliger for å gjøre leiemarkedet bedre for dem som må leie, særskatt på spekulasjon og slå ned på den aktive bruken av lokkepriser som skjer.

I Oslo er dekningsgraden av boliger til studenter på kun 12,77 prosent.

Den nasjonale dekningsgraden har holdt seg stabil mellom 13 og 15 prosent de siste 10 åra. SV foreslår derfor midler til 3.200 flere studentboliger i 2017.

Det er bra at regjeringa nå har økt kravet til egenkapital på sekundærbolig. Men dette er bare et ørlite grep som ikke ser ut til å ha stor virkning.

Mange har investert i en bolig nummer to, rett og slett for å spekulere i prisveksten og ta eventyrlge utleiepriser. I Oslo er seks av ti utleieboliger!

Da forstår en omfanget. Derfor foreslår SV en særskatt på sekundærbolig.

Alvorlige problemer krever sterke grep, ikke mer av samme medisin. Ser det ut til at markedet, som høyre gjerne peker på, så langt har klart å løse prisstigningen og boligmangelen i sentrale strøk særlig bra?

Vi er helt enig i at saksbehandlingstid for byggeprosjekter bør gå ned i kommunene.

Men at bygging skal skje raskere, på bekostning av mindre helhetsvurdering og planlegging, på bekostning av verdifullt areal osv, slik det ofte skjer med en høyreorientert, liberal utbyggingstakt, det er SV imot.

Det er de med penger som har tjent på boligkrisa, mens vanlige folk og de med mindre ressurser alltid har tapt. SV har hjertet hos de siste, hvor har Høyre sitt?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken