Gå til sidens hovedinnhold

Det finnes ingen flere midlertidige løsninger for elevene på Marienlyst. Elevene trenger at skolen blir bygget ut.

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi i Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) på Marienlyst ungdomsskole er bekymret for skolens framtid.

LES OGSÅ:

Les også

Flertall i bystyret for ungdomsskole på Åskollen

Vi er ikke bekymret for at den er for stor eller for sentralt plassert. Tvert imot er størrelsen og plasseringen det vi setter mest pris på ved skolen – i tillegg til elevene og de svært kompetente lærerne.

Vi som har barn på Marienlyst er veldig glade for skolen barna våre går på.

Elevene på Drammens største ungdomsskole har et godt sosialt miljø og et godt læringsmiljø. Vi foreldre ser det, og ulike undersøkelser, som Ungdata og elevundersøkelsen, viser det samme. Elevenes trivsel og læringsutbytte skyldes deres egen innsats, og den gode lærerstaben de har rundt seg. Men nå er vi allikevel bekymret.

Vi er bekymret fordi kapasiteten til skolebygningen er sprengt, og kommer til å forbli sprengt i årene som kommer.

Les også

Reagerer kraftig på Åskollen-behandling: – Uansvarlig

Realiteten er den at vi trenger å øke kapasiteten på ungdomsskoletrinnet i kommunen, og å gjøre dette til en politisk kamp om Marienlyst versus Åskollen er et gedigent blindspor.

I verste fall er konsekvensen at fronter blir skapt, og at noen faller for fristelsen til å komme med negative karakteristikker av én skole – Marienlyst – for å understreke behovet for å bygge en ungdomsskole et annet sted. Det er uheldig på mange måter.

I FAU er vi mest urolige for hvordan det kan påvirke elevene på skolen vår. Vi ser en stor og godt sammensveiset elevgruppe, uavhengig av hvilken barneskole eller bydel de kommer fra, og ønsker at det skal fortsette slik.

Les også

Hvorfor prioritere Marienlyst skole?

Situasjonen er den at skolebiblioteket på Marienlyst er borte, det er blitt til klasserom. Tre rom uten direkte dagslys, ment for bruk i korte perioder, er også blitt til klasserom. Valgfag skjer etter skoledagens slutt, og storefri blir for mange brukt til undervisning. Dette er ikke nye og spenstige pedagogiske eksperimenter på Marienlyst skole, men nødløsninger for å få plass til et stadig økende antall elever. Inneluften er dårlig, for ventilasjonsanlegget er ikke dimensjonert for så mange mennesker. Og elevene står i kø for å bruke for få toaletter. Vi er bekymret fordi vi skjønner at prisen for stadige kompromisser før eller senere er et godt læringsmiljø.

Situasjonen er prekær, og elevene på Marienlyst trenger handling. De trenger ikke å bli delt opp og sendt rundt på ulike ungdomsskoler, eller tomme løfter om paviljonger som ikke kan bygges. Elevene på Marienlyst trenger en større skolebygning. Skolebehovsanalysen og dagens antall elever på barneskolene i kommunen viser det tydelig.

Marienlyst er ungdomsskole for tre barneskoler; Danvik, Brandenga og Åskollen. Mange løsninger på plassmangelen er blitt foreslått, sterkest er kanskje ønsket om en ungdomsskole på Åskollen.

Les også

Stappfullt folkemøte for ny ungdomsskole på Åskollen

FAU på Marienlyst setter stor pris på elevene fra alle tre barneskolene, samtidig som vi godt forstår ønsket om en ungdomsskole med kortere reiseavstand. Viktigst er det faktum at en ny ungdomsskole på Åskollen ikke forandrer på plassmangelen på Marienlyst, det viser de forventede elevtallene for de neste årene svært tydelig.

Selv med en ny ungdomsskole vil Marienlyst skole være full igjen allerede i 2022 – fire år fra nå. Så kortsiktig planlegging for noe av det viktigste vi gir barna våre – skolegang – er uforståelig.

Drammens politikere må ta inn over seg at det er to områder i byen med behov for plass til flere ungdomsskoleelever; Marienlyst og Åskollen.

FAU er kjent med Rådmannens innstilling, som er å starte utbygging på Marienlyst og begynne prosessen med regulering og planlegging på Åskollen. Vi støtter dette forslaget, fordi vi ser av de forventede elevtallene i disse to områdene at det er nødvendig, og fordi det er ytret ønske om ungdomsskole på Åskollen fra bydelen.

Det finnes ingen flere midlertidige løsninger for elevene på Marienlyst. Elevene trenger at skolen blir bygget ut. Arkitekter har tegnet og området er regulert, og ferdig utbygget skole kan stå klar august 2020.

Det eneste som mangler er et politisk vedtak. Vi håper dette snart er på plass. Ytterligere utsettelser vil bare forverre vilkårene for allerede hardt pressede elever og lærer.

Les også

Lærernes fortvilte bønn til politikerne: – Skolen vår blir rasert


Kommentarer til denne saken