Hvorfor liker vi alltid å ha rett?

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNoen ganger får jeg nesten inntrykk av at det politiske landskapet er svart hvitt. Enten så er man «venstrevridd» eller «høyrepopulistisk». Det fins ikke en mellomting. Det nøytrale bilde i en politisk sak forsvinner i heftige diskusjoner og beskyldninger om hvem som har «rett». Ingen forvalter sannheten eller har et monopol på den.

Hvordan en politisk sak blir fremstilt, er helt avhengig partitilhørighet. For å sette det litt på spissen: Å innrømme at motparten har noen gode poeng, er ikke politisk korrekt. Det er nesten det samme som det å innrømme et nederlag. At man har lagt alle kortene på bordet og tapt. Det er sjeldent vi liker å svelge stoltheten.

Jeff Bezos, grunnleggeren av Amazon sier i et intervju at kilden til suksess ikke skyldes det faktum at man ofte har rett. Snarere tvert imot. Man kommer faktisk langt med å revurdere sine synspunkter og heller være villig til å finne andre løsninger enn de man i utgangspunktet har. Det gjelder å utfordre seg selv og se ting fra andre vinkler. Det handler om å ta til seg ny informasjon med et åpent sinn. Selvfølgelig skal man være kritisk og ikke ta altfor god fisk.

Men det å tenke utenfor de perspektivene man er vant med, er noen ganger nødvendig. Å tviholde på sine meninger innenfor alt, ikke bare i politikken, kan i verste fall føre til et stagnerende samfunn. Det er ganske lett å kun se verden gjennom en bestemt linse. Det føles både betryggende og godt. Det å derimot se virkeligheten gjennom forskjellige linser, kan være vanskelig og ubehagelig til tider. Nesten som å bevege seg innenfor et omtåket og ukjent landskap. Vi liker ganske enkelt ikke denne følelsen. Vi tror det er synonymt med maktesløshet. Hva med de menneskene som har kommet langt? De som har oppdaget nye ting, utviklet ny teknologi? Jeg tviler på at de kun har forholdt seg til en bestemt «linse». De har heller sett en virkelighet full av forskjellige farger. Ikke en grå virkelighet. Om vi ser litt rundt oss, vil vi oppdage at vi har mye lærdom og kunnskap å oppdage. Det gjelder å stoppe opp og se ting med «det blotte øyet».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags