Å trekke seg er det eneste riktige

MANGE GODE GRUNNER TIL Å TREKKE SEG: Varaordfører Yousuf Gilani oppgir hensynet til familien når han nå trekker seg tilbake for en tid. Hensynet til politiker-kolleger og de ansatte i Drammen kommune taler også for at han tar en pause. Her er Gilani sammen  med ordfører Tore Opdal Hansen (H).

MANGE GODE GRUNNER TIL Å TREKKE SEG: Varaordfører Yousuf Gilani oppgir hensynet til familien når han nå trekker seg tilbake for en tid. Hensynet til politiker-kolleger og de ansatte i Drammen kommune taler også for at han tar en pause. Her er Gilani sammen med ordfører Tore Opdal Hansen (H).

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er klokt av Yousuf Gilani å trekke seg. Men begrunnelsen burde inneholdt noe mer enn en ansvarsfraskrivelse.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det har vært tema i politiske kretser en stund. Vi i Drammens Tidende har fått forsiktige spørsmål. Drammens varaordfører og Venstres frontfigur i bystyret, Yousuf Gilani, har meldt forfall til møte etter møte. Hva skjer?

Søndag 30. april annonserte Gilani det selv på sin Facebook-side. Han trekker seg fra politikken på ubestemt tid. Dette skrev han:

«Av hensyn til min familie, alle i Drammen og meg selv velger jeg å ta en pause fra politikken. Det siste året har vært tungt å bære på grunn av flere mediesaker med fokus på meg som person og min nærmeste familie som er min kone og våre to barn. Derfor ber jeg om forståelse for at jeg i denne situasjonen setter min familie foran mine folkevalgte verv»

Det er helt klart at det siste drøye året har vært røft for Yousuf Gilani.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Da korrupsjonssaken i Drammen sprakk i januar 2016, ble det snart kjent at byens varaordfører hadde slektninger som var involvert.

I mars i fjor ble Gilani og resten av det nyvalgte styret i Norges Cricketforbund avsatt av Norges idrettsforbund på grunn av økonomisk rot. Granskningsrapporten som fulgte var kritisk til økonomikontrollen, også i en tidligere periode da Gilani var generalsekretær i forbundet.

19. april i år ble det klart for Gilanis kolleger i bystyret at hele seks av Venstre-politikerens familiemedlemmer står på politiets liste over siktede i korrupsjonskomplekset politiet fortsatt jobber med. Det ble omtalt i DT denne uken.

I tillegg har blant annet vi i DT det siste året skrevet om to eiendommer i Gilanis eie der det har vært ulovlige leiligheter. På den ene eiendommen forteller Gilani at han ikke var klar over det, på den andre eiendommen har han selv fått utført ulovlige byggearbeider.

Gilani har således levd med bred omtale i både nasjonale og lokale medier i lang tid.

VANSKELIGE SAKER: Karianne Braathen, Drammens Tidendes politiske redaktør, skriver om Yousuf Gilani og medietrykket.

VANSKELIGE SAKER: Karianne Braathen, Drammens Tidendes politiske redaktør, skriver om Yousuf Gilani og medietrykket. Foto:

Som hundrevis av mennesker i sine støtteerklæringer har konstatert på Facebook: Det er aldri feil å ta hensyn til familien. Det virker både klokt og riktig av Yousuf Gilani å gjøre det.

I tillegg til familiehensynet er det minst to andre gode grunner til at det er riktig av Gilani å trekke seg tilbake nå:

1. Hensynet til politiker-kolleger og de ansatte i Drammen kommune:

Kommunen er sterkt preget av korrupsjonsskandalen. Også omdømmemessig. Det er ryddig at en fremstående politiker som har familiebånd til flere av dem som er under etterforskning holder seg langt unna arenaen. Det er plent umulig for en som er både varaordfører, fast møtende representant i formannskapet og leder av Partssammensatt samarbeidsutvalg å «ligge lavt». Dermed er permisjon eneste måte å løse dette på. Det er ikke for tidlig. Tiden har vist at Miljøpartiet De Grønnes Ståle Sørensen hadde helt rett da han tidlig var ute og ba Gilani trekke seg.

2. Hensynet til partiet Venstre.

Av hensyn til Drammen Venstre er det riktig av Gilani å tre tilbake. Det har i lang tid nå handlet for mye om personen Yousuf Gilani og for lite om Venstre-politikk. Om en politiker, enten det er selvforskyldt eller ei, havner i et negativt søkelys over tid, bør vedkommende ha partiets beste i tankene.

Gilanis midlertidige avskjedshilsen på Facebook kan tolkes som at det ikke hadde vært noe problem for ham å fortsette i politikken om det ikke hadde vært for medietrykket. Det er en sannhet som ikke kan få stå uimotsagt.

Det faktum at Gilani har flere slektninger som er tungt involvert i en av Drammens største korrupsjonsskandaler gjennom tidene ville ikke vært spesielt godt kjent uten at mediene omtalte dette. Økonomi-rotet i Cricketforbundet ville heller ikke vært kjent uten medieomtale. Det at Gilani selv har hatt utfordringer med lovlighet på egne eiendommer, ville heller ikke vært kjent uten at Drammens Tidende hadde omtalt dette.

Det er ikke det samme som at dette er en sak som handler om medietrykk. Det handler minst like mye om at den situasjonen Gilani, både gjennom sine familierelasjoner og sine handlinger, befinner seg i er fakta som i aller høyeste grad har samfunnets interesse.

Det å fremstille det som om disse sakene kun handler om medietrykk, er en ansvarsfraskrivelse fra en person som selv har valgt en plass i offentlighetens søkelys og som har årelang erfaring med mediehåndtering i krevende situasjoner.

De journalistiske sakene vi i DT har publisert, og de andre sakene som vi har klart å observere rundt oss i andre medier, har ikke omtalt Yousuf Gilanis private bedrifter eller familieforhold annet enn der det har vært relevant for hans rolle som politisk frontfigur i og for Drammen.

Vi i media er ikke feilfrie. Ikke vi i Drammens Tidende heller. Tvert imot.

Noen ganger bommer vi fordi vi rett og slett ikke er våkne nok. Andre ganger tråkker vi over en etiske grense fordi vi starter på en sak som det er vanskelig å vurdere omfanget av over tid. Da kan store saker bli små, og omvendt. Noen ganger har vi garantert vært tøffe mot Yousuf Gilani. Andre ganger har vi garantert ikke vært tøffe nok. Sett fra et redaktørperspektiv er det faktisk sånn at Yousuf Gilani oftere enn de fleste andre lokalpolitikere her i distriktet har stilt oss overfor presseetiske problemstillinger.

Mannen som ble varaordfører i Drammen høsten 2015 har en politisk løpebane der det sjelden er langt mellom kontroversene.

Det er uunngåelig at familien til en person som med jevne mellomrom havner i kontroversielle situasjoner vil bli preget av det. Det må både vi, og alle andre medier som omtaler Yousuf Gilani ta hensyn til. Det betyr ikke at vi skal slutte å omtale Yousuf Gilanis disposisjoner når det er relevant for de politiske rollene han fortsatt har, og har hatt, her i Drammen i en årrekke. I så tilfelle ville vi ikke gjort jobben vår.

Yousuf Gilani gjør klokt i å trekke seg tilbake nå. At han tilsynelatende plasserer all skyld for ubehaget han og familien hans står i på trykket fra oss i journalistikken, fremstår imidlertid som en ansvarsfraskrivelse i største laget.

NOEN AKTUELLE NYHETSSAKER FRA DT. NO:

* Mammaen om avdøde Frida (19): – Hun var et lykkelig menneske

* Treåring funnet etter leteaksjon

* Ordføreren oversvømt av protest-SMSer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken