Drammen styres nå fra sak til sak

Foto:

Av

Til lags åt alle kan ingen gjera. Selv ikke Drammen Høyre i opptakten til et valg. De kan derimot utmatte seg selv i forsøket.

DEL

MeningerNybygging, utbygging, brakker og buss. Forsømt utbygging av skoler i Drammen har skapt et lokalpolitisk drama i høst.

Høyre har vaklet mellom foreldregrupper, politiske allianser og sjanglet fram på tvers av faglige råd fra kommunens utdanningsetat og sin egen rådmann.

Denne uken klarte Drammen Høyre å finne en ny allianse for det nærmeste de kom en Ole Brumm-løsning: Ja takk – begge deler.

Til lags åt alle kan ingen gjera; det er no gamalt og vil so vera. Eg tykkjer stødt, at det høver best å hjelpa den, som det trenger mest.

Ivar Aasen, 1875

Denne kompromissløsningen inkluderer både utvidelse av Marienlyst og utbygging på Åskollen. Samtidig unngår de rådmannens forslag om midlertidig bussing av åskollinger til Galterud.

Dermed lanserer Høyre nok et forslag med usikker kostnadsramme og gjennomførbarhet. Verken anbefalt eller utredet av utdanningsetaten i kommunen.

Hvem trenger vel faglige råd i en desperat kamp om velgere?

Drammen Høyre har siden det forsmedelige nederlaget på Marienlyst vært preget av manglende politisk klokskap og evne til å bygge varige allianser. Drammen styres nå fra sak til sak. I skolesaken med et perspektiv som noen ganger virker kortere enn en uke.

Og kor du bryggjar og kor du bakar, d’er alltid ein, som det ikkje smakar; og når den eine då gjerer rop, så ropar sidan den heile hop.

Siden de store utbyggingsplanene på Marienlyst strandet i fjor har Drammen Høyre vært gjennom en skilsmisse fra sin mangeårige posisjonspartner Frp. Høyre inngikk en pakt med MDG om 2017-budsjettet før de stemplet Buskerudbypakke 2 sammen med Ap. Deretter svinset de videre til en parkeringsavtale med Frp, to uavhengige representanter og KrF. Det likte MDG dårlig, men ikke dårligere enn at de tok imot lanken da budsjettet for 2018 skulle i havn.

Den siste skoleløsningen ble til i kompaniskap med Venstre og Frp. Tilsynelatende med den alltid synlige aksjonsgruppa på Åskollen som både høringsinstans og kontrollorgan.

Det må gjøre vondt for Drammens venner i det sentrale Høyre å se at styringspartiet i Norges sjette største by er blitt et politisk vingleparti.

Forutsetningene for fortsatt Høyre-styre svinner med manglende politisk retning og ditto evne til å fremstå som et forutsigbart alternativ.

Med Ulf Erik Knudsen ved rattet i Drammen har Frp kuttet alle bånd til ansvarlig styring og lagt seg i den populistiske filen inn mot valget. Knudsen velger å stå aldeles fritt til å felle sin høylytte dom over bomfinansiering, innvandring – og bygging av nye skoler.

Det kan godt være en smart strategi for Frp inn mot neste valg. 

Det er selvsagt ergerlig for Høyre å stå igjen alene med ansvaret for ansvarligheten.

Men om løsningen er å vingle til høyre og venstre, gjøre velgerne usikre på hva partiet står for og i tillegg dytte mulige alliansepartnere inn og ut av dansen, begynner det å spøke for Høyre i Drammen.

I Nye Drammen er Ap, som DTs siste meningsmåling viser, en sterk utfordrer.  

For Arbeiderpartiet ligger veien åpen. Skulle man tro. Heldigvis for Høyre har ikke Ap i Drammen maktet å synliggjøre seg som noe tydelig alternativ til nå. Men mye kan endre seg fram mot valget 2019.

Både Høyres Fredrik Haaning og Aps Monica Myrvold Berg kan gå til Ivar Aasen om de trenger trøst og støtte når de må ta de upopulære valgene som ubønnhørlig står i kø:

D’er mange nog, som vil domar vera og læ åt alt, som dei andre gjera. Og lyte finna dei rundt i kring, og sjølve gjera dei ingen ting.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags