Gå til sidens hovedinnhold

Drammens politikere må finne en varig løsning for et hardt pressa uteliv

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Pavarotti. Internasjonalt berømt som en fabelaktig, lettere korpulent og etter hvert noe moralsvak operasanger – men i Drammen soleklart mest kjent som den sjarmerende bula i Nedre Torggate. I 25 år (minst!) har titusenvis av musikere hatt sin første, tiende eller siste gig ute i den lille bakgården, det tidobbelte av drammensere og tilreisende har latt seg underholde av jammer, suppejazzer og spontankonserter, og enda flere har skålt, diskutert, kauka, klina, ledd og grått inne i de koselige murlokalene. Akkurat slik det skal være på et lite musikksted i sentrum av en storby med sjel og varme. Som med mange andre tilsvarende steder er økonomien preget av små marginer, stor egeninnsats, mye galskap og en bunnløs kjærlighet til å gi magiske opplevelser til musikere og byens befolkning framfor å tenke egen profitt.

Pavarotti er et viktig bidrag til byens kulturliv.

Nå er Pavarotti under press. Enkelte naboer har det siste året begynt å protestere – ikke på de endeløse byggearbeidene – ikke på kvaliteten av musikken som fremføres (kanskje noen trodde de drev med opera?) – men på støynivået. Beboere i det nyoppførte (solgt 2015, byggestart 2016) leilighetskomplekset Bragernes Atrium har nemlig levert inn flere klager til kommunen på at det er for mye bråk fra musikkstedet. Allerede etter den første klagen fikk Pavarotti brev fra kommunen, med beskjed om at de umiddelbart måtte «; iverksette tiltak for å dempe støynivået». Det gjorde de – slutt-tidspunktet for ordinære konserter og søndagsjammen ble redusert fra 00 til 23.

Så kom det krav om at også den tradisjonstunge suppejazzen måtte avvikles på grunn av støyforurensning.

Siste beskjed fra kommunen er at Pavarotti må søke for hver gang de skal arrangere en utekonsert (det vil si, for hver gang de skal arrangere en konsert, all den tid scenen er utendørs, dvs. i bakgården men med takoverbygg). Usikkerheten rår i tillegg på det lille stedet rundt om de i det hele tatt får fornyet skjenkebevillingen sin.

La det være helt klart: Miljøpartiet de Grønne ønsker at så mange som mulig bor i sentrum, i likhet med at vi ønsker mest mulig næringsliv og arrangementer i bykjerna vår. Fortetting er et viktig miljøtiltak. Men Pavarotti-historien er et øredøvende symptom på et problem vi må løse opp i.

Vi har lest prospektet til en av leilighetene som nå er ute for salg i Bragernes Atrium – det vil si; en leilighet som vender rett ut mot Pavarotti. Det står mye fint i teksten som Eiendomsmegler 1 har utarbeidet om nærmiljøet, og et livemusikk-sted som Union Scene er nevnt som reklame for nærområdet. «Umiddelbar nærhet» til «kafé-, restaurant- og uteliv» er også nevnt.

Det opplyses om at man innenfor 50 meter avstand finner: «Gågater – Magasinet – Shopping i Schwenkegata – Bar, restaurant, kafé».

I all salgsopplysning burde det stått: «Trivelige livekonserter og dampende nattklubber med tidvis høyt lydnivå på ettermiddag- og kveldstid i umiddelbar nærhet. Perfekt for alle musikkelskere og natteløver!» – for det er jo sant.

Flytter man til sentrum med nattklubber i umiddelbar nærhet burde boligkonseptet vært målrettet til kjøpegrupper som setter pris på dette.

Målgruppa som faktisk burde bo i omgivelser som omsluttes av «konserter og nattklubber» – studenter, ungdommer og unge voksne utestenges fra å bo der – siden prisene er altfor høye. Resultatet ser vi nå. Det trenger ikke være slik. Den boligutviklingen vi ser i dag retter seg nesten utelukkende mot et marked av seniorer med høy betalingsevne.

Vi i De Grønne ønsker å stimulere til bygging av flere studentboliger, utleieboliger og boliger for unge voksne sentralt i byen.

Vi ønsker også at kommunen tar et større ansvar i boligutviklingen sammen med private boligutviklere for å sørge for et mer levende sentrum hvor uteliv, barnefamilier, unge voksne og eldre kan bo sammen. Men like fullt – bor du i sentrum, med de fasiliteter som er der, må du tåle alminnelig musikk og lyder fra utesteder.

Folkene bak Pavarotti – som har vært der i 25 år – lurer på hvorfor folk flytter til sentrum hvis de ikke tåler musikk. Beboerne i Bragernes Atrium – som bare har vært der i ett år, men like fullt har brukt mange penger – lurer sikkert på hvorfor det er musikk til kl. 23 i sentrum.

Vi tar ikke parti – verken beboerne, megler eller utbygger har i og for seg gjort noe galt her. Det er heller vi politikere som bør ta ansvaret – fra da hele bystyret godkjente reguleringsplanen i mars 2014, til vi nå ser resultatene. Det er på tide å få hodet opp av sanden og finne en varig løsning før dette oppstår flere steder og setter allerede hardt pressa uteliv og næringsliv i fare.

Hvis vi skal ha nubbsjans til å øke besøkstallet, trivselsfaktoren og sjela i Drammen Sentrum, og sørge for at mer næringsliv enn eiendomsbransjen skal ha gode driftsvilkår i bykjerna, så må vi som politikere ta noen tøffe valg og faktisk definere en konkret utelivspolitikk. Nattøkonomien er en hovednøkkel for mer besøk i sentrum, og nå er det på tide at vi tar den på alvor.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken