Gå til sidens hovedinnhold

Fillesaken som felte 14 år med samarbeid

Artikkelen er over 3 år gammel

Etter 14 år i et fast forhold ble Frp dumpet av Høyre i Drammen denne tirsdagen.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter 14 år med en hånd på rattet i drammenspolitikken er Frp nå ute av styre og stell i Drammen by.

På overflaten handlet det om en fillesak.

Det var den store fillesaken over alle fillesaker: Hvem som skulle få vikariere for Yousuf Gilani som varaordfører i noen måneder. Høyre, Venstre og KrF var enige om at KrFs mann, Odd Gusrud, var den rette for oppgaven. Frp var slett ikke enige i det. De ville ha Hilde Hovengen. De fremmet henne og nektet å stemme på Gusrud.

De fire samarbeidspartiene møtte opp i bystyret uten å ha landet saken.

Det viste seg å være en stor tabbe.

Drammens varaordfører heter nå Eivind Knudsen og er gruppeleder for Arbeiderpartiet.

Som de aller fleste som har vært i et fast forhold vet: Bak krangler om fillesaker, ligger det ofte en hel haug med gamle irritasjoner, frustrasjoner og nag.

Slik er det nok også i Drammen.

Dette er ikke et brudd som kan forklares med personkjemi alene selv om person-kollisjoner ganske sikkert har vært en faktor.

Samarbeidet begynte for alvor å knake i sammenføyningene da Jon Helgheim ble stortingsrepresentant etter valget og trakk seg som gruppeleder.

Den politiske ringreven Ulf Erik Knudsen tok jobben som Frps leder i bystyret. Høyres Tove Paule fikk dermed en ny makker å bryne seg på. I tillegg gikk Hilde Hovengen inn som leder av Helse og sosialkomiteen.

Men bak nye folk i nye roller ligger det en god del valgslitasje.

Bystyrepartiene har nettopp lagt en tøff valgkamp bak seg, en valgkamp der to gruppeledere, både Aps Masud Gharahkhani og Frps Jon Helgheim, kjempet om ledige plasser på Stortinget. De gikk begge offensivt til verks. I uker og måneder var de to kandidatenes gjøren og laden mer preget av lysten på en stortingsplass enn av neste termin i drammenspolitikken.

Det må nødvendigvis ha skapt en del irritasjon i rekkene, ikke minst i Høyre. Buskerud Høyre mistet da også et mandat ved at Anders B. Werp røk ut av Stortinget.

Lokalt har vi hatt bompengesaken der Høyre har sett ut som et gissel, mens Frp har vært aksjonsgruppens bestevenn. Frp sanket da også stemmer i hopetall på Konnerud, Åskollen og i Skoger ved siste valg.

Høyres brudd med Frp ser i alle fall ut til å være endelig.

Aps Eivind Knudsen har ikke lagt skjul på at han står klar til å overta ordførerklubba.

Men det er vanskelig å tro at Høyre kaster kortene i sitt utstillingsvindu Drammen uten å ha en plan B.

En litt uventet konstellasjon ledet av MDGs Ståle Sørensen har strukket fram hånden. Bak Sørensen står Ap-utbryterne Havva Cukurkaya og Haydar Øzbal (i Drammen byliste) og Venstre-utbryter Ida Marie Brown.

Sørensen & co. forhandler gjerne med Høyre, KrF og Venstre nå som de har kvittet seg med Frp. Men advarer samtidig om at de ikke selger seg billig:

«Hvis de sier ja, skal vi være konstruktive, vi. Men vi kommer til kreve gjennomslag for viktige ting, som for eksempel sykkelveisatsing. Vi gjør ikke dette uten vesentlig gjennomslag, vi selger oss ikke for knapper og glansbilder», sa Sørensen til DT tidligere i måneden.

Rommet åpner seg. Det er samarbeidsviljen – og evnene det står på. Budsjettet venter.

LES SAKEN HER: Det borgerlige samarbeidet har kollapset

Kommentarer til denne saken