Frem i lyset med Thorleif Haug

VIL HA HAUERN TIL SPIRALEN: «Statuen av Thorleif Haug fortjener synlighet», skriver Fredrik A. Haaning i Drammen Høyre.

VIL HA HAUERN TIL SPIRALEN: «Statuen av Thorleif Haug fortjener synlighet», skriver Fredrik A. Haaning i Drammen Høyre.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Drammen bystyre vedtok i fjor sommer, enstemmig, å flytte den flotte statuen av vår egen skikonge, Thorleif Haug, fra sin anonyme plassering i skogkanten ved innkjøringen til Spiralen opp i lyset på Spiraltoppen.

Vedtaket om flytting var ikke basert på en ny tanke, men et forslag som har dukket opp med jevne mellomrom helt siden statuen ble flyttet fra Grev Wedels plass til der den står i dag tilbake i 1955.

LES OPPFORDRINGEN FRA ARNE FINN SOLLI HER: La Hauern stå!

Skulpturen som ble formet av billedhugger Per Palle Storm i 1946 sies å være den første statuen av en norsk idrettsutøver. Det er i så fall ikke uten grunn.

Thorleif Haug var en gigant i skisporten på 1920-tallet med blant annet 6 (av 7 mulige) seire i Holmenkollrennene og 3 gullmedaljer i de første olympiske vinterlekene i 1924.

Thorleif Haug ble født i Lier i 1894, men levde størsteparten av sitt liv- og døde i Drammen i 1934.

Thorleif Haug er en historisk person både for Lier og Drammen kommune.

Knut Olaf Kals fra Lier, ildsjelen som reddet Haugstua, barndomshjemmet til Thorleif Haug i Lier, ønsket opprinnelig at statuen kunne flyttes dit.

En slik løsning var ikke akseptabel verken for Drammen kommune eller idrettsforeningen Drafn, men utløste en ny diskusjon om statuens plassering.

Knut Olaf Kals og undertegnede kom fram til at det var på tide å børste støv av tidligere flytteplaner for å bringe statuen og historien om skikongen fra Lier og Drammen fram i lyset.

Det var i Drammensmarka og Finnemarka Thorleif Haug følte seg hjemme.

Dette fantastiske skogsområdet med Drammen i sør og Lier i øst som gjennom generasjoner både har tjent som næringsvei og rekreasjonsområde for folk fra områdene rundt.

Drammensmarka binder Lier og Drammen sammen og i begge kommuner arbeides det nå med planer om å gjøre området enda mer attraktivt og tilgjengelig for befolkningen.

I Drammen er arbeidet med planen «Destinasjon Spiraltoppen» i innspurtsfasen.

Denne planen, som skal legge føringer for utviklingen av Spiraltoppen som innfartsport til Drammensmarka, er basert på innspill fra byens befolkning.

Det er satt av nærmere 100 millioner kroner til oppgradering og sikring av Spiralen (tunnelen) i 2019. Kostnadene for flyttingen av- og opparbeidelse av en liten park rundt statuen av Thorleif Haug på Spiraltoppen er dekket inn gjennom en budsjettavsetning på 1 million i året fra 2016 til 2020 i forbindelse med prosjektgjennomføringen for «Destinasjon Spiralen».

Kostnaden, som er stipulert til ca. 300.000 kroner vil derfor ikke gå ut over andre kommunale oppgaver.

Målet er å «revitalisere» Spiraltoppen. Få flere til å bruke denne fantastiske attraksjonen og flere til å oppleve friluftslivets gleder gjennom enkel atkomst til Drammensmarka.

Det ble derfor helt naturlig å foreslå en flytting av Thorleif Haug-statuen til Spiraltoppen som et symbol på Drammensmarkas betydning både for skikongen selv, men også som et symbol på det gode samarbeidet mellom Lier og Drammen kommune med marka som treffpunkt.

Statuen av Thorleif Haug fortjener synlighet og flyttingen til Spiraltoppen er startskuddet for den planlagte satsingen i området.

I 1955 var ikke Spiralen bygget og folk spente på seg skiene der statuen av Thorleif Haug står i dag for å gå opp og inn i marka. Det er det vel knapt noen som gjør i dag.

Det fleste starter skituren fra Drammenssiden enten på Spiraltoppen eller fra Landfalltjern.

Thorleif Haugs minneløp har målpassering på Spiraltoppen.

Det var planen at årets løpere skulle ønskes velkommen i mål ved statuen av selve opphavsmannen. Dessverre har været og store snømengder medført utsettelse av flyttingen, som skulle skjedd i fjor høst, men samtidig sikret de beste snøforhold for løpet på mange år.

I 2019 håper vi både statuen av skikongen Thorleif Haug ønsker løperne velkommen i mål og at føret blir like bra (forhåpentligvis) som i år.

LES OGSÅ: Vil ha idrettshelten opp i høyden

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken