Ordføreren, kappen og vinden

BLE NEPPE OVERRASKET: «Oppstandelsen mot bommer i Drammen kan umulig ha kommet som noen overraskelse på den sittende ordfører», skriver politisk redaktør i DT, Karianne Braathen.

BLE NEPPE OVERRASKET: «Oppstandelsen mot bommer i Drammen kan umulig ha kommet som noen overraskelse på den sittende ordfører», skriver politisk redaktør i DT, Karianne Braathen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Onsdag kveld var det jubel i bom-aksjonistenes leir. Ordfører Tore Opdal Hansen varsler i DT at han, på bakgrunn av det sterke engasjementet i Drammen by, vil ta et nytt initiativ for å se om bommene i Drammen kan fjernes. Tore Opdal Hansens kollega i bystyret, Harald Wessel-Berg, en av få Høyre-politikere som aktivt har arbeidet mot Buskerudbypakke 2 og selv uteble fra bystyrebehandlingen, tolker det som om det praktisk talt er avgjort allerede: De byinterne bommene forsvinner snart ut av buskerudbypakka. Han skriver torsdag på Facebook:

«Gledelig melding, da blir det endelig likebehandling av alle kommunens innbyggere»

DU KAN FØLGE DEBATTEN I DT PÅ FACEBOOK.

Folket som var sinte på bompenger i Drammen er tilsynelatende blitt hørt. 25. september skrev ordføreren, leder i buskerudbysamarbeidet fram til 27. mai i år, i DT at «For å sikre enighet om det store samferdselsløftet mener vi det er nødvendig, men ikke ønskelig, med bompunkter nær Rundtom og mot Konnerud. Alternativet var Nei til hele pakken». 19. oktober ser han annerledes på det. Nå mener han det er mulig å fjerne både en og to bommer i Drammen by.

Hva slags politisk arbeid er det da han og Høyre egentlig han har bedrevet det siste året?

LES OGSÅ: Buskerudbyen er en konstruert storby

Var forhandlingene i Buskerudbypakke 2 bare et spill? Eller satser han nå at de andre partnerne i Buskerudbyen stopper fremstøtet, slik at nabo-ordførerne blir sittende med den politiske skylda og drammenserne fortsatt må forberede seg på å passere bommer i egen by?

Oppstandelsen mot bommer i Drammen kan umulig ha kommet som noen overraskelse på den sittende ordfører.

Det er få mennesker i drammensdistriktet som kjenner kraften i en bompengedebatt så godt som det Tore Opdal Hansen gjør. Han seilte inn i ordførerstolen for 13 år siden som general i en bred nei-aksjon i Drammen by.

Ordførerens siste manøver kan vanskelig tolkes som noe annet enn en snuoperasjon, selv om ordføreren selv mener at han ikke har gjort noen så stor bevegelse at det kan kategoriseres som «å snu».

LES OGSÅ: D rammens våkenetter

Et stort flertall i bystyret, med ordfører Tore Opdal Hansen i føringen, vedtok Buskerudbypakke 2 med åpne øyne. En protokolltilførsel med et ønske om å «se på plasseringen av bommene» i «de videre forhandlingene» endrer ikke på det. I så fall må det være tidenes protokolltilførsel. En merknad som kan slå vekk beina under vedtaket og i tillegg åpne for ny behandling av hele pakken i fire kommunestyrer og i fylkestinget. Og risikere at behandlingen i Stortinget forsinkes.

Hvis det som skjer nå ikke kan defineres som en snuoperasjon, har det foregått en svært ullen kommunikasjon fra ordførerkontoret i Drammen.

LES OGSÅ: Luksusfellen i Drammen

Når vi snakker om tydelig kommunikasjon, så skal sies at Tore Opdal Hansen ikke har hatt noen stor drahjelp fra politikerkolleger, verken i eget eller andres kommunestyre. Det er langt mellom politikere som står last og brast med Buskerudbypakke 2 og fremsnakker den. Tvert imot er det mange av dem som stemmer for som har et behov for å distansere seg fra veipakka. De stemmer for, men de er samtidig opptatt av å fortelle at den ikke er optimal for dem.

Det bedrives dobbeltkommunikasjon i fire kommuner. Hvorfor skal du og jeg, og de øvrige 120.000 innbyggere i buskerudbeltet, la oss begeistre av en bypakke når det fins så få folkevalgte som fremsnakker pakka uten samtidig å snakke den ned?

LES OGSÅ: «Frps lovnader har ikke vært annet enn en stor bløff»

Det er ikke rart det blir bråk blant Folket med stor F.

Drammen Frps Jon Helgheim har hele tiden vært tydelig på at han mener Buskerudbypakke 2 er en dårlig pakke for Drammen. Når ordføreren i ord og handling nå bekrefter at han mener at Helgheim kan ha hatt rett hele tiden, skyter Frps gruppeleder fra hofta og beskylder ordføreren for å snu kappen etter vinden.

I dag er det lett å være enig med Jon Helgheim. Det Tore Opdal Hansen bedriver nå, er kappesnuing. Av beste eller verste merke – alt etter hvordan du ser det.

FLERE AKTUELLE SAKER FRA DT.NO:

* Hokksund Flyplass er noe Hokksund og omegn trenger

* Bøddelen finner du i rådhuset

* Det kan ikke være meningen at vi skal straffe landets norskeide næringsliv

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags