Gå til sidens hovedinnhold

Tiggerne på agendaen igjen

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Drammens tiggere og hva som bør gjøres er på agendaen, igjen. Det er som Herborg Bergaplass sier i sittinnlegg i DT 1. mai, at "like sikkert som at bjørka spretter, like sikkert våkner romengasjementet i Drammen by".En av grunnene til det er kanskje at nå har de ikke lenger noe overnattingsalternativ, så igjen må de sove ute i parker og under bruer.

Det var bra å få Herborg Bergaplass sin historie, en sann skildring er viktig i denne debatten.

LES OGSÅ: En takk til Norge!

Men, som hun også sier, tiggerne og løsningen på romfolket utfordringer, det er mer sammensatt enn bare om de virkelig er så fattige som de virker eller om de er deltakere i organisert tigging.  Når man hører ulike kommentarer hver gang det blir en debatt om temaet, er det lett å skjønne at dette må våre politikere rydde opp i. Om det blir lokale myndigheter som skal ta en avgjørelse eller om det skal avgjøres på høyere plan, det har jeg ikke noe svar på. Men dette bør være av høyeste prioritet.

Jeg har også tidligere deltatt i debatten om tiggerne, og jeg sier nå, som jeg sa da, at noen skal måtte sitte og tigge, det er virkelig under ethvert menneskes verdighet.

LES OGSÅ: Kongehuset i kommentarfeltene

I den vestlige verden, i 2016, skulle det være helt unødvendig.  Løsningen på dette må jo, først og fremst, ligge hos myndighetene i landet tiggerne kommer fra.  Det er deres oppgave og ansvar å sørge for at alle deres lands innbyggere har et liv over fattigdomsgrensen. Når tiggerne reiser rundt i Europa og krysser landegrenser, blir det jo, helt automatisk, også andre nasjoners ansvar. Det betyr at vi må finne et godt svar på hva vi skal gjøre for å få en varig løsning på denne utfordringen og hjelpe disse menneskene på best mulig måte.

Enkelte har kommentert at tiggerne er blitt bortvist fra Drammen stasjon. Jeg kan forstå Jernbaneverket når det har valgt å gjøre dette. De er ansvarlige for alle reisende til og fra byen, og er nødt til å ta en bestemmelse til det beste for de fleste.

LES OGSÅ: Likestilling – en evig kamp for rettferdighet!

I debatten om de rumenske tiggerne skal få være i Drammen, er det et minus for en seriøs diskusjon om vi ikke ser det i et litt større bilde.  Det er jo ikke slik at alle vi som bor i Drammen by er "slemme", umenneskelige eller rasister om vi er negative til tigging eller til tiggernes oppførsel. Vi kan heller ikke si at alle tiggere som kommer til Norge egentlig er tyver og kriminelle eller at alle deltar i organisert tigging.  Som enhver annen sak, er denne også en sammensatt en.

For oss "dødelige", uten evnen eller muligheten til å ta bestemmelser, er det våre valgte politikere som nå må tørre å ta en avgjørelse.

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* Historieløst om 1. Mai

* Fylkesmannens blyant og Lier

* Bro, bru brille ...

Kommentarer til denne saken