De siste dagene har Drammens Tidende satt søkelyset på ekstreme tyrkiske politiske preferanser i miljøer som kan knyttes til Fjell Sportsklubb og til Drammen Senterparti. Det vekker reaksjoner.

LES DTS SAKER HER:

* Advarer mot tyrkisk fascistisk organisasjon i Drammen

* Medlemmer av Drammen Sp kobles til tyrkisk ekstrem-parti

«Det her er en ren propaganda folkens! DT er ute etter for å spre hat! Det her er ingen fascistisk gruppe!», skriver en av våre lesere på Facebook.

DU KAN FØLGE DEBATTEN I DT PÅ FACEBOOK.

Han mener altså at DT roper ulv og at vi sprer usannheter om De grå ulvene. Og om det tyrkiske moderpartiet MHP.

I Sverige er det ikke lenge siden De grå ulvene skapte store medieoppslag.

I april i år måtte Sveriges boligminister Mehmet Kaplan gå av. En av grunnene var at han hadde deltatt på en middag med lederen av De grå ulvene i Sverige. Samme måned måtte lederen av en tyrkisk forening gå av etter en anti-armensk demonstrasjon på Sergels Torg i Stockholm. Han ble også koblet til De grå ulvene i Sverige.

I Drammen er det altså folk som åpent sympatiserer med ultranasjonalistiske og høyreekstreme tyrkiske strømninger i et klubbhus på Austad og på Facebook.

To av menneskene som kan knyttes både til MHP og til kulturforeningen på Austad er også aktive i Drammen Senterparti. Nestleder i Drammen Sp, Tayfun Candogan, fikk sågar æren for at Senterpartiet i 2015 gjorde et brakvalg i Fjell bydel og fikk inn partiets første bystyrerepresentant på 16 år.

Det er forståelig at Senterpartiets ledelse i Drammen og i Oslo nå reagerer med overraskelse og tar sterk avstand fra MHPs verdier.

Drammens Tidende er ikke ute etter å skape hat. Vi er ute etter å bringe informasjon av samfunnsmessig interesse fram i lyset. Det som er en opplagt sannhet for Drammens godt og vel 2000 innbyggere med tyrkisk bakgrunn, er ikke like opplagt for alle andre.

Alvoret knyttet til å støtte MHP og De grå ulvene varierer litt etter hvem du snakker med.

LES OGSÅ: Å kritisere Erdogan er ikke å sverte Tyrkia

Drammensere med tyrkisk bakgrunn som vi har vært i kontakt med uttrykker lav til moderat bekymring for De grå ulvenes tilstedeværelse i Drammen. Aktivitetene som kan knyttes til «Ulvene» i Drammen synes stort sett å være konserter og seminarer, virksomhet som tilsynelatende holder seg godt innenfor norsk lov. Mange av medlemmer er unge menn som er født mange år etter at «Ulvene» fikk sitt voldelige rykte. 

Det er ingen tvil om at det var knyttet større kontroverser, og mer vold, til «Ulvene» for 20 og 30 år siden.

MHP regnes av flere som et noe mer moderat parti nå enn tidligere. Dessuten er ulvetegnet noe som ikke nødvendigvis bare kan knyttes til De grå ulvene, men et tegn på tyrkisk nasjonalisme generelt. 

Statsvitere og kjennere av tyrkisk politikk synes ikke det er uproblematisk at «Ulvene» er etablert i Drammen.

LES OGSÅ: Støtte til (hvilket) demokrati?

Tyrkiakjenner Morten Myksvoll sier det slik: «Når man ser personer som viser tegnet for de tyrkiske grå ulvene, sett i sammenheng med dagens spenninger i Tyrkia, så er dette skummelt»

Mange tyrkere i Drammen har sine røtter i provinsen Konya og distriktsbyen Beysehir. Det er områder der tyrkiske høyrenasjonalister står sterkt.

MHP er, som Tayfun Candogan selv fremhever, et lovlig parti i Tyrkia. Det er således ikke unaturlig at en del drammenstyrkere støtter MHP. Det som imidlertid er mindre naturlig er å koble MHP til et norsk, demokratisk parti som Senterpartiet.

Tayfun Candogan og Abdullah Karaboyun, to Sp-politikere som har åpne koblinger til MHP og «Ulvene», har et forklaringsproblem.

LES OGSÅ: Demokrati, men bare for våre egne

Den som påstår at ulvene og MHP ikke har noe med høyreekstremisme og fascisme å gjøre, må argumentere mot et bredt kobbel av statsvitere, journalistiske artikler, Wikipedia og historiebøker.

Hvis det er slik at Senterpartiet stormet inn i Drammen bystyre på en bølge av ultranasjonalistiske tyrkiske stemmer i Drammen, fester det seg nå en ubehagelig bismak til denne politiske prestasjonen.

En fotballklubb og en kulturforening som retter seg mot barn og samtidig promoterer De grå ulver på veggene, har også et forklaringsproblem. Politikk generelt, og høyreekstremisme spesielt, har ingenting å gjøre i miljøer der barn ferdes. Spesielt ikke når begge organisasjonene påstår at de driver integreringsfremmende virksomhet.

Å problematisere dette, er ikke å rope ulv. Tvert imot. Det er å bringe ulvene fram i lyset.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT. NO:

* Start inntauingen!

* Sykehuset - helt og delt

* Integreringspolitikk som virker