Gå til sidens hovedinnhold

Vi sier nei til forbud mot å be om hjelp

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

NRK-dokumentaren «Lykkelandet», som tar for seg organiserte kriminelle i Bergen og tilknytninger disse skal ha til tigging, har skapt mange debatter som dessverre ofte er generaliserende. Faren med dette er konsekvensene både for dem som ikke er en del av organiserte kriminelle nettverk og for de sårbare menneskene som er en del av det. Tiggere har rapportert om trakassering og vold etter at dokumentaren kom ut.

Noen, både politikere og enkeltmennesker, vil nå ha tiggerforbud, men det blir meningsløst å innføre flere forbud for å stoppe det som allerede er forbudt.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Hallikvirksomhet, narkotikasalg og svart arbeid er ulovlig. Det er ikke tiggere som kjøper sex. Det er ikke tiggere som bruker partydop på fest. Det er ikke tiggere som sparer penger ved å kjøpe snekkertjenester svart. De som tigger på gata, derimot, har ikke råd til å la være, og det er dem som rammes av et eventuelt forbud.

Det er viktig at vi tar bakmennene for kriminalitet. For å kunne gjøre det, må det finnes et system som tar vare på ofre.

 

Et forbud mot tigging, som kanskje er et skalkeskjul for aktivitet som er ulovlig fra før, kriminaliserer ofre og gjør det dermed vanskeligere å ta bakmenn. Løsningen er ikke å forby skalkeskjulet, men å straffeforfølge lovbruddene.

Verken politiet eller organisasjonene som jobber tettest på Drammens tiggere kjenner seg igjen i forholdene som fremkommer i dokumentaren. Det finnes ingen dokumentasjon på organisert eller uorganisert kriminalitet blant Drammens tiggere.

Vi som enkeltmennesker kan ikke hjelpe noen ut av fattigdom. Det vi kan og bør gjøre, er å støtte helhjertet opp om fagfolk som er kyndige på området, det vil si de som jobber på krisesentre, politi, Kirkens Bymisjon og andre organisasjoner. Et tiggeforbud vil gjøre livet enda vanskeligere for noen av de svakeste blant oss.

Som et liberalt parti med fokus på medmenneskelighet, sier De Grønne nei til et forbud mot å be om hjelp.

NOEN AKTUELLE NYHETSSAKER FRA DT. NO:

* Gårdeier: – Glad alle kom seg ut

* Mer boligtrøbbel for varaordføreren

* Full familiekrangel etter konkurs i butikk

Kommentarer til denne saken