Konsekvensene av fri flyt i arbeidslivet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerJeg har fulgt innleggene til Magnus Weggesrud og Finn Sjuve de siste dagene.

Det er sørgelig å lese at Finn Sjuve stort sett tenker egen på sin egen lommebok og på hvor raskt han får service når et så viktig tema som arbeidslivet i Norge blir tatt opp.

DU KAN FØLGE DEBATTEN I DT VIA FACEBOOK:

DT MENINGER.

De store linjene i denne debatten bør dreie seg om hvordan vi organiserer og ønsker å ha arbeidslivet her i Norge. Problemet Finn, er at konkurransen ofte ikke lengre er på like vilkår som følge av en eksplosjon av arbeidsinnvandrere og nye direktiver som er innført. Som byggarbeider ser jeg hver dag hvor mange norske som er på byggeplassene. Vi er i et mindretall. Men bevares, det er utrolig mange flinke arbeidsinnvandrere som gjør en god jobb. Og ikke minst både ønsker og trenger vi dem som jobber her under de samme plikter og rettigheter som vi.

Det som etter mitt syn skaper ubalanse og negative konsekvenser som en følge de siste års utvikling er lavere rekruttering til yrkesfagene, useriøst arbeidsliv, sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og ja, som følge av dette, økt press på lønns og arbeidsforhold.

Konkurranse på like vilkår har vi ingen problemer med.

For å ta det første først. Hadde jeg vært arbeidsgiver i et byggfirma og skulle velge mellom å ansette en lærling kontra en ferdig utdannet til samme prisen ville jeg nok valgt den jeg tjente mest på.

Hvem tror du det er Finn?

Dette har resultert i at de unge velger bort yrkesfag fordi det rett og slett er for vanskelig å få lærlingplass og jobb.

Det er lenge siden jeg pratet med en norsk maler og murer på byggeplassen. Norge mister kompetanse på grunn av dette. Og hvem kan klandre de unge? De velger ikke bort disse fagene fordi de er late. Nei, det er fordi det ikke går ann å leve av yrket om du planlegger hus og familie her, i Norge.

Useriøst arbeidsliv, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet henger sammen og vi skjønner vel alle at dette er med på å sparke beina under det arbeidslivet våre mødre og fedre har bygd opp det siste hundre år.

Når lover og regler ikke følges er det lett å skjønne at selv de store entreprenørene ikke lengre kan henge med. Flere hundre har mistet jobben. Ta en prat med Veidekke, Skanska eller NCC og hør hvordan de opplever situasjonen. Skatteinntekter og kompetanse blir borte.

Hvordan løser du dette, Finn?

Økt skatt for å få råd til dine nye veier/tunneler som lages av utenlandske selskaper/arbeidere?

Ta en prat med politiet og hør hva de mener om utviklingen i byggebransjen.

Lovløse tilstander er det blitt beskrevet som.

Penger hvitvaskes og arbeidere utnyttes, men det kan vi vel se gjennom fingrene på så lenge du får rask service og vannkrana reparert til en billig penge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags