Vi feirer PRIDE i solidaritet med dem som må flykte

FEIRER PRIDE: Gå i tog i solidaritet med alle dem som opplever undertrykkelse på grunn av legning, oppfordrer Vilde Håvardsrud .

FEIRER PRIDE: Gå i tog i solidaritet med alle dem som opplever undertrykkelse på grunn av legning, oppfordrer Vilde Håvardsrud .

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDenne uka markeres World Pride. Det er en internasjonal markering for kjærligheten. For å feire det tolerante, mangfoldige og likestilte samfunnet vi ønsker oss og som vi nærmer oss i Norge. Seirene den skeive bevegelsen har kjempet fram.

Likevel var det «gay» og «jævla homo» som var de mest brukte skjellsordene da jeg gikk på ungdomsskolen – og som fortsatt er det.

Ytterst få orker det stigma det er å «komme ut» før de er i 20-åra og har lagt grunnskolen og kanskje hjembyen litt bak seg. Vi har en vei å gå også her i Norge, en vei de voksne må vise og med et media som ikke bygger opp rundt stereotypiene og grunnlaget for annerledesheten.

Barn gjør som vi gjør og da må vi vise hva toleranse egentlig er; ubetinget kjærlighet.  

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Pride er også en politisk markering og anledning til å mobilisere rundt viktige spørsmål. Et av dem handler om hvordan vi behandler flyktninger som forfølges på grunn av kjønnsidentitet, legning eller seksuell orientering.

Over hele verden finnes det stater som systematisk undertrykker og forfølger mennesker som ikke passer inn i heteronormen. Mennesker som ikke har gjort noe annet enn å leve ut sin egen identitet.

Noen av disse menneskene kommer til Norge og Europa som flyktninger. Dessverre er vi fortsatt for dårlige til å identifisere disse menneskenes beskyttelsesbehov og ivareta deres rettigheter.

Det finnes eksempler på saker hvor personer har blitt sendt ut av Norge med beskjed om dra tilbake til eget hjemland, og skjule sin identitet, legning eller seksuelle orientering. Dette er skammelig.

For å unngå denne typen saker trenger vi klokkeklare signaler fra våre folkevalgte politikere om at forfølgelse basert på kjønnsidentitet, legning eller seksuell orientering utløser beskyttelsesbehov.

For å omsette politikken i praksis må vi også styrke kompetansen hos utlendingsforvaltningen knyttet til denne tematikken.

Denne politikken går vi i tog for denne uka og jeg oppfordrer alle til å gå i solidaritet med dem som opplever undertrykkelse. Det handler om å sørge for at mennesker skal få leve ut noe så grunnleggende som seg selv og sin kjærlighet.

LES OGSÅ: – Vondt å høre at «sånne» ikke var ønsket

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags