De bør betale tilbake

UNDERLIG AVGJØRELSE: «Tove Paule og Lavrans Kierulf burde be om en nedbetalingsplan og betale tilbake den godtgjørelsen de ikke skulle hatt», mener politisk redaktør i DT, Karianne Braathen.

UNDERLIG AVGJØRELSE: «Tove Paule og Lavrans Kierulf burde be om en nedbetalingsplan og betale tilbake den godtgjørelsen de ikke skulle hatt», mener politisk redaktør i DT, Karianne Braathen.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Tove Paule og Lavrans Kierulf velger juss foran moral når de beslutter å beholde den møtegodtgjørelsen de aldri skulle hatt.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sommeren 2015 ble det oppdaget at ni politikere i Drammen hadde fått utbetalt for mye i godtgjørelse. Feilen ble gjort ved lønningskontoret, men de fleste politikerne måtte, og ville, uansett betale tilbake beløpet som var feilbetalt.

Når det gjaldt Tove Paule (H) og Lavrans Kierulf (Frp) var det ikke opplagt at de måtte betale tilbake beløpene.

LES OGSÅ: Derfor betaler ikke Kierulf (FrP) og Paule (H) tilbake

Tvert imot. Begge hadde meldt fra om at noe var feil. Begge hadde fått til svar at alt var i orden. Tove Paule sa fra muntlig, Lavrans Kierulf både muntlig og skriftlig. I desember fikk de begge beskjed, etter en juridisk betraktning, om at kommunen ikke hadde rett til å kreve pengene tilbake fra Kierulf og Paule.

Dermed var det opp til politikerne selv om de ønsket å beholde pengene eller ei.

LES OGSÅ: Kierulf betaler ikke tilbake

Lavrans Kierulf henviste til sin gruppeleder da DT spurte ham om dette høsten og vinteren 2015. I desember 2015, etter at den juridiske «frifinnelsen» ble kjent, ble gruppeleder Jon Helgheim (Frp) intervjuet i DT:

«Han understreker at Kierulf er innstilt på å betale tilbake, men samtidig er Helgheim opptatt av om det skal ha noe å si å være påpasselig, slik Kierulf har vært.»

Lavrans Kierulfs innstilling har siden endret seg. Det forteller han Dagsavisen Fremtiden i en e-post denne uken. Han har besluttet at han ikke vil betale tilbake pengene. Han begrunner det slik:

«Jeg ble frifunnet av et ekspertutvalg bestående av jurister. I etterkant av det har jeg rådført meg med partikollegaer og andre jeg har tillit til.»

Det er i dag ingen tvil om at det er Drammen kommune som må bære det juridiske ansvaret i tilfellene Paule og Kierulf. Allikevel overrasker Lavrans Kierulfs avgjørelse om å beholde pengene. Trengte han egentlig et panel av jusseksperter? Var ikke de to politikernes valg hele tiden av en mer moralsk karakter? Selv om mange drammensere forstår de to politikernes valg og støtter deres avgjørelse, er det også mange som stiller spørsmål ved deres valg.

Ja, det må føles blodig urettferdig. Og ja, det er forståelig at det er tøft for en ung mann i etableringsfasen å oppdrive 282.912 kroner som for lengst er brukt på noe annet.

LES OGSÅ: Vinglepetter

Men det er, for Kierulf og Paule, som for de sju andre, mulig å gjøre dette over tid, via en nedbetalingsplan. Det vil alltid stilles høyere moralske krav til politikere enn til mannen i gata. Som politiker må du passe på hvor du setter foten. Og hvor du ikke setter den. Du blir hele tiden observert og vurdert. Din atferd vil holdes opp mot den ideologien du forfekter. Atferd som beveger seg tett opp til moralske grenser vil alltid skygge for det du egentlig er der for å diskutere: Politikken.

Det er ikke vanskelig å forsvare avgjørelsen om å beholde pengene. Men det er også lett å kritisere den.

LES OGSÅ: Paule og Kierulf frikjennes for pengekrav

Hvis de to profilerte drammenspolitikerne hadde betalt tilbake pengene, hadde de stått rankere. Det er ingen som ville kritisert dem for det. I det perspektivet er saken nokså enkel.

Lavrans Kierulf er politiker på heltid, med verv både i Buskerud fylkeskommune og i Drammen kommune.

Gjennom sitt verv i fylkeskommunen, som partiet hans for øvrig ønsker å legge ned, hever han i år en godtgjørelse på 792.060 kroner (76,5 prosent av fylkesordførers godtgjørelse). I tillegg mottar han møtegodtgjørelse fra Drammen kommune. I første halvår i år var den på godt over 30.000 kroner.

Som folkevalgt befinner du deg i en spesiell rolle. Du er ikke en vanlig lønnsmottaker.

LES OGSÅ: Etisk sett bør pengene tilbakebetales

Selv om du får godtgjørelse for jobben du gjør, må velgerne kunne anta at du i ditt arbeid drives av andre faktorer enn penger. Du står i siste instans ikke ansvarlig verken overfor lønningskontoret eller rådmannen, men overfor velgerne dine. Lavrans Kierulf legger ned en stor innsats for fellesskapet. Men han får også godt betalt for det.

Tove Paules argumentasjon er merkelig. Hun har bestemt seg for å være «solidarisk» med Lavrans Kierulf.

LES OGSÅ: – Hvem ønsker å være den folkevalgte som fikk 282.219 kroner for mye?

Altså, uansett hva slags holdning Kierulf inntar, vil hun stille seg bak ham. Det at Paule personlig føler sympati med Kierulfs situasjon og synes han er en hyggelig bystyrekollega i ufortjent trøbbel, er ikke vanskelig å forstå. Som gruppeleder for Drammens største og mektigste parti er det likevel underlig at ikke Paule har sin egen oppfatning av rett og galt i denne saken, og at hun heller ikke har et behov for å gå foran med et klinkende klart eksempel.

Bystyrekollega Ulf Erik Knudsen (Frp) antyder på sin facebookside at dette er en agurknyhet.

LES OGSÅ: Derfor fikk de tre politikerne utbetalt 400.000 kr for mye

Det er vanskelig å tro at han virkelig mener at nyheten om at pengene ikke skal betales tilbake er så lite interessant for sine egne velgere. Den tidligere tabloidjournalisten og erfarne Frp-politikeren fra Drammen pleier å ha bedre kontakt med folkedypet enn som så. Hvis vi skal bruke sosiale medier som et måleverktøy, vekker denne saken stor interesse.

Mange av DTs lesere blir også provoserte når Tove Paule omtaler beløpet hun har fått utbetalt som «bagatellmessig».

LES OGSÅ: Tove Paules alfabet

Folk reagerer på at fellesskapets midler omtales på den måten. Slike holdninger fyrer opp under en allerede merkbar politikerforakt. Det både burde og kunne vært unngått.

Våre politikeres holdninger vil alltid fascinere oss og skape diskusjon rundt lunsjbordene.

Neste gang Tove Paule og Lavrans Kierulf gir beskjed om at ansatte i Drammen kommune må spare småpenger og utføre de samme oppgavene med mindre ressurser, må de ikke regne med den største forståelsen. Eller motivasjonen.

De har fått penger de ikke skulle hatt, og det er skattebetalernes penger. Penger som det er god bruk for i et stramt kommunalt budsjett.

Tove Paule og Lavrans Kierulf burde betalt tilbake den godtgjørelsen de ikke skulle hatt, rett og slett fordi det er det riktige å gjøre.

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* Jeg heier på deg, Kaja!

* Kommunestyrene bør ta valget

* Arbeiderpartiet går på egen bløff

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags