Buskerud trenger flere jordmødre

BRA FOR BARNET: «Forskning viser at kvinner som går til jordmor i svangerskapet får bedre helse», skriver Linda Lavik, fylkesleder i Norsk sykepleierforbund.

BRA FOR BARNET: «Forskning viser at kvinner som går til jordmor i svangerskapet får bedre helse», skriver Linda Lavik, fylkesleder i Norsk sykepleierforbund. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger5. mai er den internasjonale jordmordagen. Jordmødre gjør en livsviktig innsats for kvinner og barn, både i sykehus og i kommuner. Jordmortjenesten er en lovpålagt kommunal tjeneste, og skal være et lavterskeltilbud for alle kvinner i fertil alder.

På landsbasis mangler halvparten av kommunene jordmortjeneste. I Buskerud er det også mangel på jordmødre.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Det skal være jordmødre i alle kommuner, slik at kvinner har en reell mulighet til å velge å bli fulgt opp av jordmor eller lege, eller begge deler, i svangerskapet.

I dag er dette ikke en reell mulighet for kvinner i Buskerud, fordi det mangler jordmorstillinger.

Forskning viser at kvinner som går til jordmor i svangerskapet får bedre helse, får friskere barn og flere naturlige fødselsutfall nærmere termin. Det lønner seg å satse på jordmortjenesten!

Jordmødre er eksperter på svangerskap, fødsel og barseltid. I tillegg er de spesialister på kvinnehelse og det nyfødte barnet. Alle nybakte mødre skal få besøk av jordmor innen tre dager etter at de reiser fra fødeavdelingen.

I Buskerud er det for få jordmødre til å følge opp dette. Sykepleierforbundet har gjort en undersøkelse i kommunene i Buskerud, og det er kun noen få kommuner som innfrir kravet om besøk innen tre dager etter hjemreise.

Jordmødre er eksperter på barseltiden og på amming, og vi vet det er av stor betydning at de nybakte mødrene blir fulgt opp.

Norsk Sykepleierforbund mener det er nødvending å øke jordmors kompetanse og status i kommunene, og det er nødvendig med økte jordmorressurser. Dette vil gi tryggere svangerskaps- og barselomsorg.

Gratulerer med dagen til alle jordmødre i Buskerud!

NOEN AKTUELLE NYHETSSAKER FRA DT.NO:

* Overså dette skiltet - kostet sjåføren 9.000 kroner

* Legger ned i Drammen - over 70 mister jobben

* Strømselskap beklager SMS-tabbe

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags