Gå til sidens hovedinnhold

Bygg opp, ikke riv ned!

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er mange rusavhengige som benytter oss ukentlig av ettervernstilbudet til ARA Tyrifjord, der vi har vært innlagt for behandling av vår rusavhengighet, men som nå står i fare for å miste tilbudet siden behandlingsplassen vår planlegges av ledelsen i Vestre Viken HF flyttes og daggruppa legges ned for å spare penger.

For det første har denne behandlingsplassen, ARA Tyrifjord, vært en livredder for oss og den kan i fremtiden være en livredder for mange andre som vil ut av et destruktivt, nedverdigende og smertelig liv som aktive rusavhengige.

ARA Tyrifjord er et fantastisk og unikt sted med meget dyktige ansatte som legger sin sjel i å hjelpe oss til å starte et nytt rusfritt liv. Alle får muligheten til å søke oss inn i daggruppen, navnet vi har på ettervernet, etter endt døgnbehandling som er et opphold på 17 uker.

I daggruppa tar vi opp temaer som påvirker vår hverdag, alt ifra enkle utfordringer og til de store utfordringene. Det å lære seg å leve et rusfritt liv etter mange år med misbruk er ingen dans på roser, det kan vi love!

Vi har med oss inn i det nye livet mange destruktive handlingsmønstre, holdninger og verdier som ikke passer inn i et liv som ressurser i samfunnet vi nå er en del av. I gruppa deler vi våre erfaringer med hverandre, støtter og spiller hverandre gode slik at vi skal mestre livet på livets premisser. Det at en rusavhengig deler med en annen er uvurderlig og uten sidestykke- Individuell behandling på f.eks. DPS vil ikke kunne bli i nærheten av å få de samme gode resultatene som vi får gjennom gruppebehandling med likesinnede.

I gruppa vokser vi i vår tilfriskning og vi knytter bånd og skaper et rusfritt nettverk som er livsviktige for at vi skal kunne leve rusfritt. I gruppen er det totalavhold, noe som er alfa omega for å skape et trygt miljø.

Og det å få høre at vi står i fare for å miste alt dette gjør oss i gruppen redde og bekymret for fremtiden. Og hva med dem som kommer etter oss? Hva vil skje med dem? Og de ansatte, de fantastiske ansatte på ARA Tyrifjord? Å fjerne et tilbud som er så etablert, trygt og etterspurt er jo ren galskap. Rusomsorgen i dette landet trenger fler slike tilbud, ikke færre.

Og planene om å redusere antall pasienter, kortere behandlingstid og null ettervern vil jo bety at en allerede vanskelig oppgave som det er å bli, og forbli, rusfri blir nærmest umulig.

Det er ikke riktig at våre liv lekes med bare fordi vi ikke har tatt de beste valgene i livet og har levd utenfor A4-livet. Et direkte resultat av en slik ruspolitikk som det legges opp til er at folk vil dø! Det sies at vi har en human ruspolitikk her i landet men til det vil vi si oss sterkt uenige i. En human ruspolitikk vil si at vi hjelper mennesker som sliter med rus, ikke lar dem råtne i sine egne hjem eller ute på gaten.

Ved å la ARA Tyrifjord bestå i sin helhet med døgn- og dagbehandling vil det redde liv i fremtiden, akkurat på samme måte som den har gjort i mange tiår nå.

Rusavhengige søker seg til ARA Tyrifjordnettopp pga. den pakken de tilbyr. Det ligger på et fabelaktig sted hvor vi er godt skjermet fra miljøene vi levde i, vi har naturen rett utenfor døren, vi har ansatte som bryr seg om oss når vi hatet oss selv og alle rundt oss, og ikke minst så skapes det mye håp hos døgnpasienter ved å se de i ettervernet komme 3 dager i uken, og når døgnpasienter og dagpasienter samles hver fredag for å spise lunsj sammen i kantina. Alle i døgnbehandling får denne bonusen av å ha ARA Tyrifjord i sin helhet som behandlingsplass.

Det å se glade og rusfrie dagpasienter komme uke ut og uke inn for å jobbe med sin rusfrihet er inspirerende for alle og enhver.

Å fjerne et viktig steg i stigen mot et langt, godt og verdifullt rusfritt liv kan bare ikke skje. Vi vil ikke la det skje! Det skal ikke skje! Så vi ber dere som er ansvarlige:

Lytt til oss, vi har kjent på kroppen hva som virker. Integrert ettervern i rusbehandling virker!!!

Våre spørsmål til de ansvarlige er:

1. Hva tenker de ansvarlige om at Vestre Viken HF legger ned et slik tilbud som dette som faktisk er et integrert ettervern?

2. Med hensyn til det samfunnsøkonomiske regnestykket koster det 1,6 årsverk å drifte gruppen (ca. 750 000,- årlig). I løpet av et år blir titalls rusavhengige rusfrie gjennom ettervernet som sparer samfunnet for millioner årlig. Vi blir også nyttige skattebetalere. Hvordan kan dere bruke økonomi som et argument for nedleggelse?

3. Hva mener de ansvarlige skal bli et fullverdig alternativ til dagens tilbud?

LES OGSÅ: Helsesøster om russekaoset: – Tiden er overmoden for å prate sammen

Kommentarer til denne saken