Høyres uredelige retorikk

«Hvorfor i all verden holder Høyre fast på en historie det nå stilles store spørsmål ved?», spør Tove Karoline Knutsen i dette debattinnlegget.

«Hvorfor i all verden holder Høyre fast på en historie det nå stilles store spørsmål ved?», spør Tove Karoline Knutsen i dette debattinnlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDet er med en viss undring jeg leser Kristin Ørmen Johnsens (H) innlegg 15. august i Drammens Tidende, der hun nok en gang kommer med påstander som ikke holder vann.

For det første; jeg har aldri hevdet at ventetidene for pasientbehandling ikke har gått ned under dagens regjering. Jeg kritiserer Høyres helsepolitikere fordi de benekter det faktum at ventetidene har gått jevnt og trutt ned helt fra 2010.

DU KAN FØLGE DEBATTEN I DT PÅ FACEBOOK.

Stoltenberg II-regjeringen tok mange politiske grep for oppnå dette; blant annet en stor satsing på IKT, lovendringer med krav til forløpstider for god og effektiv pasientbehandling og tydelige behandlingsveiledere for ulike sykdommer. Jeg gjentar derfor; hvorfor benekter Høyres helsepolitikere at den positive utviklingen startet på rødgrønn vakt?

2010 er for øvrig ikke et tilfeldig år. Det året var helseforetakene endelig i økonomisk balanse, etter at den rødgrønne regjeringen gjennom fem år hadde oppfinansiert sykehusene.

LES INNLEGGET SOM STARTET DEBATTEN:

* Nå går helsekøene ned

Ved regjeringsskiftet i 2005 var økonomien i sykehusene kaotisk, med store underskudd i samtlige foretak. Den borgerlige regjeringen hadde i 2004 innført et «tak» på antall behandlinger i sykehusene for å få kontroll med en økonomi som var i ferd med å løpe løpsk.

Det er det samme «taket» som Ørmen Johnsen skryter av at nåværende regjering har fjernet.

Men sannheten er at «taket» i realiteten ble avviklet i 2011, fordi foretakene igjen hadde orden i økonomien.

Helsestatistikker omhandler kompliserte forhold. Derfor bør vi som politikere være ytterst varsom med å bruke statistikk og enkelttabeller til å komme med bastante utsagn om oppnådde resultater, slik regjeringen nå gjør.

LES OGSÅ: Et løft for eldreomsorgen

Ikke minst må vi ta inn over oss at like viktig som statistikk er den informasjonen som ikke ligger i tabeller.

Dagens Medisin avdekket i vår at et stort antall pasienter står på interne lister i sykehusene, uten at dette synes i noen offentlig helsestatistikk.

Helseledere og sykehusleger sto fram og hevdet at presset på sykehusene har ført til at mange pasienter sluses i høyt tempo fra henvisning til første konsultasjon, for så å bli værende i systemet – uten at de kan gjenfinnes i offentlige tabeller.

Helsedirektoratet er nå i gang med å undersøke saken. Man skulle kanskje tro at Høyres helsepolitikere etter denne avsløringen ville være noe mer tilbakeholdne med sine glansede fortellinger om egen politikk.

LES OGSÅ: Ørmen Johnsen feilinformer

Men retorikken er uforandret. Hvorfor i all verden holder Høyre fast på en historie det nå stilles store spørsmål ved?

Kristin Ørmen Johnsen kan ikke snakke seg bort fra at høyresidas store ideologiske privatiseringsprosjekt, det såkalte «fritt behandlingsvalg», har spilt fallitt.

LES OGSÅ: Ventetider på sykehus

I vår var kun 194 pasienter behandlet i regi av ordningen, mens administrasjonskostnadene alene er beregnet til 30–40 millioner kroner. Derimot er det bred politisk enighet om at offentlige sykehus kan samarbeide med gode private og ideelle aktører som supplement, ut fra klare avtaler og et definert behov.

Ørmen Johnsen skryter av at 200 rusplasser ble anskaffet hos ideelle aktører i løpet av 2014. Da kan jeg betro henne at øremerkede penger til nettopp disse plassene lå inne i Stoltenberg II–regjeringens siste budsjett.

FLERE AKTUELLE MENINGER PÅ DT.NO:

* Gi elevene gode mattelærere!

* Når den yngste går

* Fattigdommen blant minoriteter i Drammen eksploderer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags