Ordføreren må gjøre sin del av jobben før han ber om flere sykepleiestudenter i Drammen

HVORDAN: "... hvordan vil Drammen kommune legge til rette for at flere sykepleiere blir «ved sengen»", spør Tanja Watnås ordfører Tore Opdal Hansen i dette innlegget.

HVORDAN: "... hvordan vil Drammen kommune legge til rette for at flere sykepleiere blir «ved sengen»", spør Tanja Watnås ordfører Tore Opdal Hansen i dette innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Drammens ordfører har i brev av 25.09.17 til kunnskapsministeren fremmet ønske om flere studieplasser ved Høgskolen i Sørøst-Norges sykepleierutdanning.

Jeg forstår at ordføreren ønsker flere studenter til byen vår og ønsket om å bidra til å dekke behovet for sykepleiere, men kvaliteten må alltid gå først.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

En stor og kanskje den viktigste delen av sykepleierutdanningen foregår i praksisfeltet, og der er kapasiteten allerede sprengt. Utdanningen har gått fra små klasser til store kull, samtidig har antall senger i praksisfeltet blitt redusert. Dette gir en utfordring for praksiskonsulentene som skal fordele studenter fra store kull til et begrenset antall praksisplasser, og samtidig sørge for at alle studentene får oppfylt kravene i læreplanen.

Å øke antall studenter vil kreve at også praksisfeltet øker sin kapasitet i form av at sykehusene må få flere avdelinger og kommunene må bygge flere institusjoner, dette kan bli en kostbar affære og vil ta lang tid.

Ordføreren påpeker den fremtidige mangel på sykepleiere og gjengir et estimat fra SSB der det er beregnet at vi i 2035 vil mangle ca. 28.000 sykepleiere. Jeg er enig med ordføreren i at dette er et skremmende tall og bør vekke grunn til bekymring, men løsningen på dette fremtidige problemet er langt mer komplekst enn å øke antall studieplasser.

Tall fra SSB viser at 1 av 5 sykepleiere som ble utdannet i 2004 sluttet å arbeide som sykepleier i løpet av en tiårsperiode fram til 2014. 

Hvis denne trenden fortsetter vil det si at ca. 700–800 sykepleiere fra hvert årskull går over i andre jobber. I tillegg ser man at stadig flere sykepleiere arbeider i ulike støttefunksjoner, dette gjelder også i Drammen kommune. Jeg tenker at det er disse to problemene ordføreren bør rette fokuset på før han leker med tanken om å få flere studieplasser til Drammen.

Mine spørsmål til ordføreren blir derfor hvordan vil Drammen kommune legge til rette for at flere sykepleiere blir «ved sengen», og ikke minst er det fornuftig å ha så mange sykepleiere i støttefunksjoner der det ikke kreves sykepleiefaglig kompetanse?

LES OGSÅ: Størst endring i opptakskrav i Drammen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken