Skriv under for å ivareta kvinnehelse og nyfødte på nye Drammen sykehus!

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerI vinter kunne vi lese i distriktets aviser at det innen 2025 skal stå ferdig et innbydende, helsefremmende, toppmoderne sykehus i Drammen. På dette moderne sykehuset velges likevel antikke løsninger, som går på bekostning av kvinner og nyfødte.

Mot helsefaglige råd fra Den norske jordmorforeningen og Jordmorforbundet NSF er det planlagt at barselavdelingen skal legges i en annen etasje enn føden og nyfødtintensiv avdeling.

I tillegg reduseres sengeplassene på barsel fra 29, som det er i dag, til 22.

Dette vil ramme noen av de mest sårbare i landet vårt, nemlig nyfødte og nybakte foreldre.

I oktober fødte jeg mitt første barn, som kort tid etter fødsel ble flyttet til nyfødt intensiv. Den lille babyen min, som jeg hadde båret på, kjent sparke, hikke og flytte på seg, i over ni måneder ble lagt i en maskin for å få tørket ut lungene. Jeg holdt henne i hånden, og ville ingenting annet enn å ha henne inntil meg. Da kvelden kom, og jeg fikk beskjed om og at jeg måtte ned til barselavdelinga og sove der, flere etasjer under, kjente jeg en løve som våknet i meg. Hvorfor kunne jeg ikke være med barnet mitt på nyfødtintensiv avdeling? Familien min hadde eget rom, og det var mer enn nok plass. Ungen min trengte meg og jeg trengte henne. Men nei, som pasient på barsel, måtte jeg ned dit, tilfelle det skulle skje noe med meg.

At det var fullt av sykepleiere og leger på nyfødtintensiv hadde ingenting å si. Jeg var ikke deres pasient. Jeg og min kropp tilhørte jordmora på barselavdelinga. På barselavdelinga er det bare én jordmor på vakt på natta, og hun kan ikke løpe mellom så mange etasjer – naturlig nok.

Dersom avdelingene hadde ligget i samme etasje, slik at ekspertisen på føde-, barsel og nyfødtintensiv avdeling lå i umiddelbar nærhet til hverandre, ville situasjonen vært annerledes. Da kunne jeg vært med barnet mitt hele natta, uten problemer.

Å skille disse avdelingene er planen også for det nye sykehuset. Det kan jeg ikke se på at skjer.

Derfor har Drammen kvinnesaksforening startet et viktig arbeid for å sette en stopper for dette. I samarbeid med Den norske jordmorforening, Jordmorforbundet NSF, Norsk Sykepleierforbund – Buskerud, Delta Oppvekst – sykehusutvalget, Fagforbundet, Norsk kvinnesaksforening, Oslo kvinnesaksforening og Norske Kvinners Sanitetsforening – Buskerud har vi startet en underskriftskampanje for å ivareta kvinnehelse og nyfødte på nye Drammen sykehus. Underskriftene vil vi levere til Vestre viken 3. september 2018.

De som skriver under dette oppropet vil ha:

  • Nyfødtintensiv, fødeavdelingen og barselavdelingen i samme etasje, med umiddelbar nærhet til hverandre og operasjonsstuer Minst like mange senger på barselavdelingen på det nye sykehuset, som det er i dag.

Vi ber om at alle i Drammen og omegn (og gjerne i resten av landet) leser og skriver under om dere er enige. Kvinnehelse og barselomsorg er viktig for alle som skal føde barn på Drammen sykehus i årene som kommer.

Bli med å slå ring rundt disse sterke kvinnene som fører landet vårt videre.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags